Andreas Johansson Heinö

”Wilders har blivit för vulgär”

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Geert Wilders parti PVV gör inte alls det valresultat som förväntats.

– Det finns en gräns för hur många väljare man kan attrahera med allt mer vulgära argument, säger statsvetaren Anderas Johansson Heinö.

Den högerpopulistiska ledaren Geert Wilders.

Prognoserna inför valet i Nederländerna tydde på ett jämnt val och ett stor kliv framåt för högerpopulistiska PVV.

Istället visar de första vallokalundersökningarna att Geert Wilders gör ett platt val medan regeringspartiet VVD går mot en storseger.

– Wilders gör visserligen ett bättre resultat än förra valet men sämre än i valet dessförinnan, säger Andreas Johansson Heinö, som är knuten till tankesmedjan Timbro.

Enligt honom kan man däremot inte dra några slutsatser om hur andra val i Europa kommer att gå baserat på det nedeländska.

Erdogan-effekt

– Man kan tänka sig att det vi ser är en Erdogan-effekt. När ett land upplever en yttre fiende sluter man sig samman kring det trygga och invanda.

Han syftar på de stridigheter som uppstått mellan Turkiet och Nederländerna sedan den turkiska utrikesministern nekats landa för att hålla kampanjmöte i Nederländerna.

– Geert Wilders har samtidigt gått åt ett helt annat håll än andra ledare för högerpopulistiska. Han har blivit alltmer radikal och sticker ut alltmer medan andra partier stramar till sig steg för steg. Det finns bara ett begränsat antal väljare som attraheras av hans vulgaritet, säger Andreas Johansson Heinö.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Första prognosen: Nederlag för Wilders

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Johansson Heinö

Geert Wilders

Nederländerna