Donald Trumps svar efter skatteläckan: ”FAKE NEWS!”

NYHETER

Kort efter att det blev känt att tv-kanalen MSNBC hade kommit över delar av Donald Trumps deklaration släppte Vita huset siffrorna.

Trots det slår Trump tillbaka – med en mycket välkänd fras.

”Tror någon på att en reporter ’gick till brevlådan’ och hittade mina skattedokument? @NBCNews FAKE NEWS!”, twittrar presidenten.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Donald Trump bröt mot en lång tradition när han under valkampanjen vägrade att offentliggöra sina deklarationer. Över 200 000 personer har skrivit på en namninsamling för att få presidenten att visa upp dokumenten, men miljardären har hållit fast vid sin linje.

Tomrummet som frånvaron av siffror lämnar efter sig har fyllts av en mängd spekulationer. Vissa hävdar att hemlighetsmakeriet beror på att dokumenten visar att presidenten inte är så rik som han påstår. Andra har fört fram teorin att de kan avslöja Trumps kopplingar till Ryssland.

Mot den bakgrunden är det knappast förvånade att tweeten från MSNBC-profilen Rachel Maddow slog ner som en bomb i USA på tisdagseftermiddagen, lokal tid.

”BREAKING: Vi har Trumps skattedokument. I kväll, klockan 21. MSNBC”, löd det korta inlägget.

Vita huset släppte sifforna

I sändningen presenterade sedan den prisbelönte journalisten David Cay Johnston delar av Trumps skattedeklaration från 2005. Dokumentet visar att han det året tjänade ungefär 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor. Han betalade runt 38 miljoner dollar i skatt.

Vita huset föregick dock MSNBC genom att själva offentliggöra presidentens skatteuppgifter för det aktuella året. En anonym källa i administrationen bekräftar också att informationen är korrekt.

Men det hindrar inte Donald Trump från att slå tillbaka på det sätt han brukar: Genom att döma ut rapporteringen som falsk.

”Tror någon på allvar att en reporter, som ingen någonsin har hört talas om, ’gick till sin brevlåda’ och hittade mina skattedokument? @NBCNews FAKE NEWS!”, twittrar presidenten.

Svaret: ”Sorgligt!”

David Cay Johnston, som med ett Pulitzerpris i bagaget knappast kan kallas okänd, viker sig dock inte. I stället levererar han en motattack i presidentens egen stil.

”Herrejösses, Donald. Ditt Vita hus bekräftade min nyhet. Falsk tweet från presidenten. Sorgligt!”, twittrar han.

Tidigare har Donald Trump skrutit om att han ansträngt sig för att betala så lite skatt som möjligt. I ett uttalande på tisdagen försvarade Vita huset presidentens agerande. Administrationen hävdade också att MSNBC:s publicering av dokumenten var olaglig.

ARTIKELN HANDLAR OM