Sverige i världen - just nu

NYHETER

Engelska Independent utropar Malmö till ”våldtäkternas huvudstad i Europa” – på sin matsida.

Apropå Vollmers två stjärnor i Michelinguiden.

Hur ser världen på Sverige egentligen?

Det här är vad utländska tidningar skriver om Sverige i dag.

Donald Trump har satt Sverige i fokus i världen.

Och i efterdyningarna av hans utspel i fredags tog Sverigedemokraterna chansen att stämma in i talkören bakom Trump med en stor debattartikel i Wall street Journal:

Trump-effekten

Under rubriken ”Trump har rätt: Sveriges omfamning av flyktingar fungerar inte” skriver Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson att Trump inte överdrev när han spred en negativ bild av Sverige – tvärtom, menar SD.

Engelska Daily Mail fortsätter också att skriva om måndagens kravaller i Rinkeby.

Även här är rubriken ”Trump hade rätt” och tidningens utsände, Nick Fagge, citerar livrädda Rinkebybor som knappt vågar lämna sina lägenheter.

”Våldtäkternas huvudstad”

Men det finns andra saker i Sverige som intresserar världen. Som att Malmörestaurangen Vollmers nu har fått två åtråvärda stjärnor i Michelinguiden.

Det berättar den brittiska tidningen Independent på sina matsidor, men kan trots det trevliga ämnet inte låta bli att ”trumpa” innehållet med underrubriken:

”Det är staden som nyligen kallades ’våldtäkternas huvudstad i Europa’”.

Ett effektivt sätt att locka turister – och skrämma iväg dem i samma andetag.

Många lockas nog annars av det exklusiva skandinaviska lyxköket.

Goa göteborgare

Apropå uteliv så rapporterar engelska The Guardian att Göteborg är världens mest sällskapliga stad.

I studien som bland annat bygger på intervjuer med 12 188 personer, genomförd av bokningsajten Hostelworld, kom Stockholm på andra plats, efter Göteborg.

Här finns bara idel lovord.

Spritresor

Brittiska Financial Times intresserar sig för Systembolaget och det – i omvärldens ögon – så exotiska svenska alkoholmonopolet.

”Sveriges strikta kontroller föder en ”spritkryssnings-ekonomi” lyder rubriken på en lång artikeln, som bland annat berättar om en Malmöbo, som svidar om varje fredagskväll för att åka över bron till Köpenhamn och bunkra billig sprit som han säljer när Systemet har stängt.

Henke – Ronaldinhos idol

Ronaldinho, en av världens bästa fotbollsspelare genom alla tider, brukade tala om för vår egen fotbollsstjärna, Henrik Larsson, att Henke var hans ”idol”.

Det berättar Henrik Larsson i en stor intervju med fotbollsmagasinet Fourfourtwo, något som den brittiska dagstidningen The Sun också snappat upp.

– Han brukade skoja varje morgon, ”Hej, idolo, idolo”, säger Henke Larsson i intervjun.

Han berättar också att det han ångrar mest under sin fotbollskarriär är att han bara spelade med Manchester United i de två månader han var utlånad från Helsingborgs IF.

– Jag skulle ha stannat, säger Henke Larsson.