Partierna överens om pengar till försvaret

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

De fem partierna som ligger bakom försvarsuppgörelsen har kommit överens om hur mycket pengar som Försvarsmakten ska få framöver.

I år ska försvaret få ett tillskott på 500 miljoner kronor.

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar att partierna i försvarsgruppen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – har nått en överenskommelse.

Uppgörelsen gäller hur stora försvarsanslagen ska vara under det kommande året. På en presskonferens på måndagen kom beskedet att tillskottet blir 500 miljoner kronor under 2017.

Vill inte ha ”auktion”

Allianspartierna har krävt höjda anslag till försvaret. Den ansvarige ministern Peter Hultqvist har dock uppvisat en kylig inställning till det.

– Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske. Jag kommer inte att låta mig fösas fram och tillbaka i den typen av debatt, sa han i samband med Folk och försvar-konferensen i Sälen i januari.

Det uttalandet kom efter ett omkring 20 minuter långt möte mellan regeringen och de tre oppositionspartierna som ingår i den så kallade försvarsgruppen.

– Det viktiga nu är att leverera det som riksdagen har beslutat, sa Hultqvist också.

ÖB: Riskerna ökar

I Försvarsmaktens budgetunderlag hävdar överbefälhavaren Micael Bydén att myndigheten behöver ett tillskott på 6,5 miljarder kronor under de kommande åren.

Under ett möte med försvarsutskottet pekade Bydén ut tre försvarssystem som kan vara hotade om försvaret inte får de önskade medlen.

– Vi har fått använda våra planeringsreserver för att säkerställa fortsatt leverans av inriktningsbeslutet. Vi har inte längre några marginaler, sa ÖB när budgetunderlaget presenterades.

Publicerad: