Maken medger att Somayyeh, 40, är död

Polisen dyker i sökandet efter försvunna småbarnsmamman

Somayyeh har varit borta sedan den 12 februari.

Hennes make har hela tiden hävdat att hon försvann utan ett spår – nu har han erkänt att den nyblivna mamman är död.

Efter erkännandet ska dykningar ha genomförts.

– Det är inte samhället som tagit hennes liv. Det är personen hon vaknade och somnade med varje dag som dödade henne, säger Somayyehs bror.

Trots att mer än tre månader har gått har inte 40-åriga småbarnsmamman Somayyeh hittats. Men enligt Aftonbladets uppgifter har polisen nu för första gången sedan försvinnandet en tydligare plats att söka på.

Somayyehs make, som varit häktad sedan hon försvann, ska nu ha erkänt att hans hustru är död.

– Vår misstänkte har lämnat en berättelse om vad som han menar har hänt och enligt den berättelsen är hon död. Han erkänner inte mord men det han beskriver är heller inte ett olycksfall, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Enligt Aftonbladets uppgifter har den 44-årige maken i förhör berättat var han sedan gömde sin hustrus kropp.

40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.
40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

Hittills resultatlösa dykningar och sökningar har sedan hans erkännande utförts. Somayyeh är ännu inte hittad men makens ändrade utsaga ger nu större hopp om att hon ska återfinnas.

– Vi har haft ett intensivt sökarbete på olika platser och det kommer att fortsätta. Jag vill dock inte uppge var vi söker då de som utför det arbetet gärna vill jobba ostörda, säger Yalo.

”Min fina, fina syster”

Somayyehs familj blev informerad om makens nya version av vad som hänt tidigare under veckan.

Även om de inte längre trodde att Somayyeh var vid liv fanns ändå en strimma hopp kvar som i och med polisens besked helt slocknade.

– Det är inte samhället som tagit hennes liv. Det är personen hon vaknade och somnade med varje dag som dödade henne. Vi trodde aldrig att det här skulle hända. Min fina, fina syster, säger hennes broder.

– Det här handlar inte om nationalitet, det handlar inte om heder. Det här är en svensk man som tagit en kvinnas liv, min systers liv, en kvinna som precis blivit mamma. Som jobbade och slet inom vården. Som ville arbeta och upptäcka världen. Vi måste prata om det här problemet och den här typen av brott. Hon får inte glömmas bort.

Medger ”lindrigt våld”

I en P7:a, en så kallad liten sinnesundersökning, som gjorts av mannen under hans tid i häktet, har han även medgett att han utsatt sin hustru för ”lindrigt våld” i relationen. Han menar dock att det var hustrun som initierade bråken mellan dem.

Anmälningar gjordes till polis men Somayyeh ville då inte medverka enligt Aftonbladets uppgifter.

I övrigt är den mordmisstänkte maken hemlighetsfull gällande detaljer om relationen med hustrun, enligt den undersökande läkaren.

Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, var på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska på lördagskvällen den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin då bara några månader gamla son och sin make.

Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.
Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

”Han var hennes mirakel”

Där slutar spåren efter Somayyeh men både hennes familj, polis och åklagare, anade genast att hon inte försvunnit frivilligt. Efter många års försök hade hon äntligen blivit mamma till en liten pojke.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt. Hon var så lycklig när han kom, han var hennes mirakel, har Somayyehs bror tidigare förklarat.

När dagar blev till veckor utan att Somayyeh återfanns beslutade åklagaren att begära maken häktad misstänkt för mord i stället för människorov, eftersom man utgick från att Somayyeh inte längre är vid liv.

Var sjukskriven

I den lilla sinnesundersökningen, P7:an, som gjorts av maken framgår det att han och Somayyeh träffades 2012 och gifte sig fyra år senare.

Vid tiden för gärningen hade den 44-årige mannen ett omfattande alkoholmissbruk och var under behandling för ”mildare psykiatrisk problematik”.

Kammaråklagare Josefina Yalo tror att åtal kommer att kunna väckas först efter sommaren.

Publisert:

LÄS VIDARE