Andersson om gängen: Felet stavas segregation

Publicerad 2022-06-04

Statsminister Magdalena Anderssons (S) tal på Järvaveckan i Stockholm handlade mycket om kriminalitet och segregation.

– Hur är det ens möjligt för barn som föds i Sverige och växer upp här, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, att hamna i en situation där man begår mord innan man ens har fyllt 18 år?

Magdalena Andersson inleder sitt tal med att prata om arbetet mot segregationen och de kriminella gängen, som hon säger att ”vi ska knäcka”.

– Det våld vi ser i dag, det hotar hela samhället. Det gör människor i vårt land till brottsoffer, dödsoffer, föräldrar som begraver sina söner, säger statsministern.

”Sätter sig över lagar”

Hon lyfter att de människor som drabbas hårdast av gängen bor i områden som Järva, det vill säga i områden som har hög kriminalitet.

– Det är här unga pojkar skjuter varandra, det är här människor är rädda, människor inte vågar vittna, och det är här gängen försöker sätta sig över Sveriges lag och skapa sina egna spelregler, säger Andersson.

Statsministern pekar på segregationen som en förklaring till att gängen kan rekrytera nya medlemmar.

– Någonting är grundläggande fel när unga pojkar ser kriminalitet som ett alternativ. Något är fel, och det felet stavas segregation. Det är därför vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen, säger Andersson.

Magdalena Andersson under lördagens tal på Järvaveckan.

”Skärpt över 70 straff”

Statsministern nämner också de lagändringar som har kommit till under Socialdemokraternas tid vid makten.

– Vi har skärpt över 70 straff. Vi har kriminaliserat ett 30-tal gärningar, och vi har inlett en historisk utbyggnad av polisen, åklagarväsendet, vi bygger fler fängelser och i stort sett varenda brottsbekämpande myndighet har fått nya verktyg, fler anställda och större befogenheter.