Första åtalet efter påskkravallerna

En 34-årig man åtalas efter påskkravallerna i Rinkeby.

Enligt åklagaren har han varit drivande i våldsamheterna under koranbränningen.

– Han har vinkat fram andra och delat ut stenar, säger Lotta Karlsson.

När den högerextreme politikern Rasmus Paludan genomförde en koranbränning på Rinkeby torg i Stockholm den 15 april utbröt tumult.

Ett 50-tal motdemonstranter gick till attack och kastade sten mot både Paludan och poliserna på plats.

Nu åtalas en 34-årig man som ska ha spelat en central roll i att driva på våldsamheterna. Enligt åklagaren har han ingen koppling till kriminella nätverk.

– Han har kastat sten mot både poliser och polisfordon. Men vi kan också visa att han vinkat fram andra människor och delat ut stenar till dem, säger åklagaren Lotta Karlsson.

34-åringen säger i förhör att han var på besök i en moské när han fick veta att Paludan planerade att bränna en koran på torget. Han tog sig då till platsen för att jaga bort den dansk-svenske politikern.

Bild tagen under upploppet i Rinkeby.
Bild tagen under upploppet i Rinkeby.

”Ville stoppa koranbrännaren”

Filmer från torget uppges visa hur mannen går till attack med stenar och sparkar på polisbilar. Själv nekar han till brott och säger att målet inte varit att skada poliser.

– Jag ville endast stoppa den där förfärliga koranbrännaren. Jag hade ingen tanke eller avsikt att attackera polis, säger han.

Mannen, som misstänks för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, är den första att åtalas efter påskkravallerna – men Lotta Karlsson tror att det kommer att bli fler.

– Ja, vi har ett omfattande filmaterial och flera vittnesmål från polisen så det är ett gott bevisläge. Vi har ett 20-tal identifierade som vi håller på att höra, säger hon.

Den åtalade mannen fastnade på film på torget.
Den åtalade mannen fastnade på film på torget.
Publisert:

LÄS VIDARE