Experten: Konflikten kan trappas upp

USA och Ryssland gav olika bilder av hur deras möte gått, menar säkerhetsexperten Katarina Engberg.

Risk finns att konflikten trappas upp.

– Det pågår fortfarande en upptrappning på marken, säger hon.

På fredagen mötte USA:s utrikesminister Antony Blinken Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Genève för att diskutera det spända läget mellan stormakterna.

USA har lovat att svara skriftligt på Rysslands ”säkerhetsförslag” nästa vecka, hävdade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter mötet.

Men enligt Blinken skedde inga större genombrott, som höll en egen presskonferens efter mötet.

Han bekräftar att USA kommer att svara Rysslands skriftligt på vad Blinken kallar ”idéer”, och säger att diplomatin kommer att fortsätta.

Säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg är departementsråd och chef för Sekretariatet för analys och långsiktig planering vid Försvarsdepartementet.
Säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg är departementsråd och chef för Sekretariatet för analys och långsiktig planering vid Försvarsdepartementet.

Ett avgörande möte, enligt Katarina Engberg, senior rådgivare vid svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS).

– Det var bra att det inte bröt samman och att de ska fortsätta prata. Samtidigt ger de olika bilder av hur mötet gick, säger hon.

Från amerikansk sida vill man använda och uttömma alla möjligheter till diplomati eftersom alternativet är dåligt, menar Katarina Engberg.

– Rysslands tonläge var anklagande. De klagade över rysskräcken som finns i västvärlden.

”Pågår en upptrappning på marken”

Men risk finns att konflikten trappas upp.

– Men det kan dröja något mer än till nästa vecka. Det pågår fortfarande en upptrappning på marken. Det krävs att Ryssland reducerar genom att minska på truppnärvaron vid den ukrainska gränsen

Ett eventuellt ryskt framtida angrepp skulle troligtvis ske genom att en aktion riktas mot Donbass-regionen i östra Ukraina, där proryska separatister stridit i åratal, menar Katarina Engberg.

På fredagen mötte USA:s utrikesminister Antony Blinken Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i
På fredagen mötte USA:s utrikesminister Antony Blinken Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i

Cyberattacker, kuppförsök, missiler

– Det kan handla om cyberattacker, kuppförsök, eller att man skjuter missiler in i Ukraina. Även om man skulle mala ner den ukrainska krigsmakten kommer det kosta liv, och det tror jag inte att det ryska folket riktigt är beredda på.

– Jag tror inte att de är blodtörstiga, ett krig mot de som de ser som ett brodersfolk och andra förluster tror jag inte att det finns stöd för hos det ryska folket.

Cyberattacker skulle komplicera ett eventuellt svar från USA och dess allierade, menar hon.

– Om det kommer ett cyberangrepp, hur reagerar man då? Slår man tillbaka med cyberattacker kanske ryssarna plockar ner delar av den amerikanska infrastrukturen, som de visat tidigare att de kan. Om det sker blir det första gången vi ser cybervapen användas på ett sätt vi tidigare inte upplevt.

Vad kommer hända i Sverige om konflikten trappas upp?

– Beredskapen har ju redan höjts, och den kan höjas ytterligare. Men med vilka mått och steg kan jag inte svara på.

Publisert:

LÄS VIDARE