Polisen: Drönare flög över kärnkraftverk

Utreder flera brott: Jobbar intensivt

En drönare flög över Forsmarks kärnkraftverk under fredagskvällen.

Drönare ska enligt polisen även ha setts vid kärnkraftverket i Oskarshamn och polisen utreder nu om det finns något samband mellan händelserna.

– Det är en allvarlig händelse, man får inte flyga över skyddsområden, säger Petra Blomqvist, presstalesperson på polisregion Mitt.

Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild

Under fredagskvällen kontaktade en ordningsvakt på Forsmarks kärnkraftverk polisen efter att ha sett en drönare flyga över anläggningen. Drönaren ska ha varit av större modell och stod emot vind, då det blåste kraftigt i området.

– Vi åkte ut med både polispatruller på marken och i luften direkt när vi fick in det här. Vi såg drönaren på plats på marken och i luften, säger Petra Blomqvist.

Drönaren försvann sedan bort i riktning mot skärgårdsön Gräsö.

– Då tappar vi bort den, det är oklart vad som hänt med den, säger Petra Blomqvist.

”Jobbar ganska intensivt”

Polisen fortsatte sökandet i området även efter att drönaren försvunnit. Enligt Petra Blomqvist finns det inget som tyder på att den har släppt ner något eller landat.

Enligt uppgifter till polisen befann sig föremål även över Ringhals, Oskarshamn och Barsebäck samtidigt och en utredning inleddes för att utreda sambandet. Men uppgifter om drönare har inte bekräftats över Ringhals, meddelade polisen senare.

Enligt polisregion Syd har en drönare setts i området kring kärnkraftverket i Oskarshamn men det är oklart om det varit i eller i anslutning i skyddsområdet. Polisen har också varit vid Barsebäck efter eventuell iakttagelse av en drönare.

Polisen har inlett en nationell samordning för att utreda om det finns ett samband mellan de uppgifterna och drönaren i Forsmark.

Exakt vilka utredningsåtgärder polisen jobbar med nu eller i vilka riktningar några misstankar rör sig vill Petra Blomqvist inte kommentera.

– Det får jag avvakta. Men vi jobbar just nu ganska intensivt med det här.

Har ni någon ökad närvaro vid Forsmark efter det här?

– Nej, vi har inte en ökad närvaro, säger Petra Blomqvist.

En anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt har upprättats.

– Det är en allvarlig händelse, man får inte flyga över skyddsområden, säger Petra Blomqvist.

Har hänt tidigare

Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmakten, säger till UNT att även de ser allvarligt på händelsen och att Försvarsmakten har informerats om den.

Maja Ahlund, kommunikatör på Forsmark, säger att det händer att drönare flyger över området.

– Jag skulle inte säga att det är ofta, men det händer. Drönare är så vanligt i dag. Det kan vara arbetare här eller närboende som flyger med drönare och inte vet reglerna, att det är flygförbud här, säger Maja Ahlund till tidningen.

I nuläget finns ingen misstänkt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN