49-årig IS-kvinna häktad – misstänks för krigsbrott

En 49-årig IS-kvinna har häktats i Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grova krigsbrott.

Kvinnan förnekar brott.

Häktningsförhandlingarna hölls på torsdagen i Stockholms tingsrätt.

Den 49-åriga kvinnan misstänks för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse.

Hon reste till Syrien 2013 för att ansluta sig till terrorsekten IS och återvände efter några år till Sverige. Brotten ska ha begåtts i Syrien.

Enligt åklagare Reena Devgun är kvinnan ”misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat”.

– Vi har nu kommit till det skeendet där vi behöver genomföra förhör och delge misstankar om det här brottet, säger Reena Devgun.

Prövar fråga om barnsoldater

Att pröva frågan om barnsoldater i en svensk domstol är ovanligt, enligt åklagaren:

– Vi har aldrig tidigare haft ett ärende där svenskar har använts som barnsoldater. Det är det som jag tycker är särskilt ovanligt för oss.

Hon fortsätter:

– I den här utredningen har vi identifierat flera barn under 18 år som har använts av IS eller liknande organisationer. Samtliga av de barnen är svenska barn som har avlidit, säger Reena Devgun.

Reena Devgun vill inte gå närmare in på bevisläget mot kvinnan.

– Jag tänker inte närmare kommentera själva utredningen men det jag kan säga är att den har pågått under en längre tid. Vi har hämtat bevisning från andra länder och internationella organ. Det underlag som vi presenterade för tingsrätten anses tillräckligt för sannolika skäl, men om det räcker för åtal är för tidigt att säga, säger hon.

Kvinnan förnekar brott, uppger hennes försvarare Mikael Westerlund.

– Min klient förnekar brott, hon har inte agerat på det sättet som åklagaren påstår. Därutöver kan vi säga att vi är besvikna på själva frihetsberövandet för vi menar att det är helt onödigt, säger Mikael Westerlund.

Kvinnan häktades i fjol misstänkt för äktenskapstvång men släpptes senare.

En 49-årig IS-kvinna misstänks på sannolika skäl för grova krigsbrott. Två vakter utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt.
En 49-årig IS-kvinna misstänks på sannolika skäl för grova krigsbrott. Två vakter utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Kvinnor som misstänks ha varit anslutna till IS i Syrien i Al-Hol lägret. Arkivbild.
Kvinnor som misstänks ha varit anslutna till IS i Syrien i Al-Hol lägret. Arkivbild.

Publisert:

LÄS VIDARE