USA i möte med Maduro – fångar släppta

TT-AFP

Publicerad 2022-03-09

Venezuelas president Nicolás Maduro tog emot en delegation från USA i helgen. Arkivbild.

Samtidigt som USA ser ut att öppna för att köpa olja från Venezuela har två USA-medborgare släppts ur venezuelanskt fängelse.

USA:s importstopp för rysk olja leder till att landets sanktioner mot Venezuela eventuellt lyfts, och president Nicolás Maduro har öppnat för att öka oljeproduktionen.

Nu kommer fler tecken på att den kyliga relationen mellan länderna kan vara på väg att värmas upp. Efter att en delegation från USA diskuterat energiförsörjningen med Maduro i helgen har Venezuela frigivit två fångar som har medborgarskap i USA.

Den första är Gustavo Cárdenas, en tidigare för chef för oljebolaget Citgo. Han fängslades 2017, anklagad för korruption, tillsammans med fem andra Citgo-medarbetare med antingen medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd i USA. Alla har dömts till långa fängelsestraff och Vita huset har upprepade gånger bett om att de ska friges.

Citgo är det USA-baserade dotterbolaget till Venezuelas statliga oljebolag PDVSA och regeringen i Washington har anklagat Venezuela för att hålla de fängslade Citgo-medarbetarna som politisk gisslan.

Advokaten Jesús Loreto bekräftar att Cárdenas har släppts, men säger att de övriga fem fortfarande är fängslade.

Den andre som har släppts ur venezuelanskt fängelse är Jorge Alberto Fernández, med ursprung i Kuba men numera hemmahörande i USA. Han greps i fjol nära gränsen till Colombia anklagad för terrorism. En människorättsorganisation säger på Twitter att Fernández har släppts och att anklagelserna mot honom saknar grund.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel antal fångar på ett ställe.

ANNONS