Andersson: Bidens muntliga avtal är starka

WASHINGTON DC. Efter mötet i Vita huset känner statsminister Magdalena Andersson sig trygg med USA:s säkerhetsförsäkringar under de kritiska månader då Sverige ansöker om Natomedlemskap.

Samtidigt har inga skriftliga överenskommelser undertecknats under Washingtonbesöket.

– De muntliga avtal som president Biden har gjort är mycket starka, säger hon till Aftonbladet.

President Joe Biden klev ut ur Ovala rummet, flankerad av statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö, efter ett timslångt möte om det säkerhetspolitiska läget.

Han krokade arm med Andersson under pelargången, och trion stegade gemensamt upp på podiet i Vita husets rosenträdgård.

– I dag är jag stolt över att försäkra dem om att de har total, fullständig uppbackning av USA, sa Biden, om Sverige och Finlands färska Natoansökningar.

Han betonade att USA kommer arbeta med de nordiska länderna för att avskräcka och konfrontera all aggression från Ryssland under ansökningsprocessen.

– Vi är med när detta nu fortsätter framåt. Det menar jag verkligen, fortsatte Biden, som bar svenskfärgad slips under mötet.

Dessutom uppmanade han amerikanska senaten att godkänna ländernas medlemsansökningar – så fort som möjligt. För att på så sätt bana väg för en snabb process, och leda vägen för andra Natoländer.

Magdalena Andersson tackade Biden, framhävde de starka banden länderna emellan, och sa att situationen i Ukraina påminner oss om de svåraste dagarna i europeisk historia.

– Och i mörka tider är det fantastiskt att stå bland nära vänner.

Statsminister Magdalena Andersson tillsammans med president Joe Biden utanför Vita huset på torsdagen.
Statsminister Magdalena Andersson tillsammans med president Joe Biden utanför Vita huset på torsdagen.
USA:s president välkomnade Niinistö och Andersson till Vita huset.
USA:s president välkomnade Niinistö och Andersson till Vita huset.

Ser inga militära hot från Ryssland

Efter besöket i Vita huset träffade Magdalena Andersson toppolitiker från Demokraterna och Republikanerna i Kapitolium.

Därefter mötte hon svensk press, och kommenterade då säkerhetsförsäkringarna från USA, under den kritiska gråzonsperiod då Sverige ansöker om Natomedlemskap.

Hon konstaterar att Sverige endast kan få just ”försäkringar” – inte benhårda säkerhetsgarantier som fullvärdiga Natomedlemmar omfattas av.

– Klart det är skillnad. Det är också därför vi vill bli medlemmar i Nato. Men med det sagt har både president Biden och många andra av Natosmedlemsländer sagt att dom kommer stå vid Sveriges och Finlands sida under ansökningsprocessen. Det är viktigt besked – och en tydlig signal till omvärlden. 

Det är en ”stabil bas att stå på i detta läget”, fortsätter hon, och understryker att man inte ser några militära hot från Ryssland just nu.

Samtidigt som Sverige också ska vara beredda på cyberattacker eller andra påverkansförsök från Moskva.

Under försvarsminister Peter Hultqvists besök på Pentagon i veckan har han också haft ministermöten där han diskuterat det praktiska i de säkerhetsförsäkringar som USA talar om.

Det kan bland annat handla om fler örlogsfartyg i Östersjön, och strategiska flygningar med bombflyg, samt militära övningar, säger han till Aftonbladet.

Men några skriftliga avtal om säkerhetsbackuper verkar inte ha skrivits under mellan Sverige och USA, enligt statsministern.

På Aftonbladets fråga svarar Andersson att den amerikanska presidentens ord räcker.

– De muntliga uttalanden som president Biden har gjort är mycket starka.

Andersson höll pressträff utanför Kapitolium efter hennes möte med Biden.
Andersson höll pressträff utanför Kapitolium efter hennes möte med Biden.

Fortsätter samtala med Turkiet

Natoansökningarna måste godkännas i samtliga 30 medlemsländers parlament. Turkiet är det land som signalerat att de inte kommer säga ja till Sverige och Finlands ansökningar.

Ett besked som kan bromsa, eller helt stoppa, processen.

Biden och flera Natoländers ledare har sagt att de vill att antagningen går snabbt, på grund av det radikalt förändrade säkerhetspolitiska läge som uppstått i världen efter ryska invasionen av Ukraina.

Bedömare menar att Turkiets president Erdogan säger nej i ett försök att pressa fram eftergifter. Inte bara från Sverige, utan även från USA.

Därför kan amerikanerna, som till stor del håller i taktpinnen inom Natoalliansen, spela en central roll för att övertyga Turkiet.

Efter en hektisk dag i Washington säger Magdalena Andersson till Aftonbladet att samtalen med Turkiet kommer fortsätta i helgen. Hon svarar undvikande på frågor om exakt vilka som är inblandade i diskussionerna.

Hur talade ni om Turkietsituationen under mötet med Biden idag?

– Naturligtvis var den frågan uppe, och både jag och president Niinistö beskrev att vi har den här dialogen med Turkiet, att den kommer fortsätta nu under helgen, och att vi försöker reda ut alla frågetecken som kan finnas.

Har du personligen haft kontakt med president Erdogan?

– Vi har kontakter på flera olika nivåer, och kommer att berätta mer – om vi tror att det gynnar processen. Det viktigaste nu är att komma framåt. 

Så du har inte talat med honom personligen?

– Jag berättar om vilka samtal som förs mellan Sverige och Turkiet, eller mellan Sverige, Finland och Turkiet, i den takt som vi tror att det på bästa sätt gynnar processen.

Publisert:

LÄS VIDARE