Ulf Kristersson: SD- och V-rötter inget hinder för samarbete

Moderatledaren Ulf Kristersson säger i SVT:s Agenda att han kan samarbeta med alla partier.

Varje parti får ta ansvar för sig själv, menar han.

– Jag tycker varken att Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas rötter förhindrar oss att göra upp i konkreta sakfrågor där vi tycker lika, säger han i programmet.

En vecka efter partiledardebatten och ”blåbrun”-bråket besökte Ulf Kristersson (M) SVT:s Agenda under söndagskvällen. Där kommenterade han sin inställning till Sverigedemokraternas rötter och framtida samarbete.

– Varje parti måste ta ansvar för sig själv. Sverigedemokraterna får ta ansvar för Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet får ta ansvar för Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna har problematiska rötter, det är fler partier i Sverige som har. Vänsterpartiet har också det. Jag kan samarbeta med alla partier, säger han i programmet.

”Tänker inte förolämpa mina motståndare”

Han ville dock inte kommentera vad han själv skulle vilja kalla konstellationen Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte många väljare bryr som om vad det heter. De allra flesta väljare är nog mer intresserade av sakfrågorna, säger han.

Ulf Kristersson frågades ut i ”Agenda”.
Ulf Kristersson frågades ut i ”Agenda”.

Programledare Nike Nylander frågade Moderatledaren om hans reaktion då Per Bolund (MP) kallade högerblocket för ”blåbrun” i söndagens partiledardebatt.

– Den här smutskastningen. Att kalla varandra förolämpningar i stället för att prata sakpolitik. Jag tycker det är dåligt. Jag tänker inte förolämpa mina motståndare för jag har respekt för dem, säger han.

Vill se borgerlig regering

Kristersson pratade om maktskiftespartierna, M, KD, L och SD som öppnat för samarbete och lagt fram gemensamma förslag på bland annat kriminalitet, kärnkraft och migration. Han vill se Moderaterna som största parti. Oppositionsledaren lyfte fram att Kristdemokraterna och Moderaterna arbetat nära under många år och att han vill se en borgerlig regering.

– SD har ingen erfarenhet av samarbeta nära med partier. Och det finns stora och viktiga frågor där vi inte tycker lika, som klimatmål och EU-samarbete, säger Kristersson.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.
Publisert:

LÄS VIDARE