Mördarvägen – så rörde sig pilbågsmannen genom Kongsberg

Döda och skadade kroppar vittnade om hans framfart

Under 34 fasansfulla minuter misstänks 37-årige Espen Andersen Bråthen ha gått till besinningslös attack i norska Kongsberg.

Fem personer dog och flera skadades i vad som utreds som ett terrordåd.

Här är den misstänkte mördarens väg genom staden.

Larmet om att en man, beväpnad pilbåge, sköt mot folk i Kongsberg, åtta mil väster om Oslo, kom klockan 18.12 på onsdagskvällen.

Den 37-årige mannen, som är känd av polis sedan tidigare och under torsdagen identifierades som Espen Andersen Bråthen, tros ha inlett sin blodiga framfart inne på Coop Extra på Myntgatan.

Flera personer vittnar om skräckfyllda scener där bland annat en polis som inte var i tjänst blev skjuten inne i butiken.

Två studenter berättar för Drammens Tidende hur de såg en man med en pil som stack ut från ryggen gå ut ur mataffären.

– Det var chockerande, berättar en av dem.

Tappade bort honom

Totalt 22 enheter från polisen kopplades in och klockan 18.18 – sex minuter efter första larmet – fick polis kontakt med mannen i anslutning till Coop. Men efter att de blivit beskjutna med pilar och tvingades ta skydd lyckades mannen fly platsen.

Längs med gatorna kunde patrullerna följa mannens framfart via skadade och döda kroppar och pilrester på marken och i husfasader.

Ytterligare några kvarter bort, i anslutning till Hyttegatan omkring 300 meter från matbutiken, såg flera vittnen en kvinna med en pil i kroppen.

Thomas Nilsen som var vid mataffären berättar att han hörde ”vanvettiga kvinnoskrik”.

– Jag har aldrig hört något liknande. Det var dödsskrik, säger han till Dagbladet och vittnar om kaosliknande scener på gatorna.

Polis på plats vid Coop-butiken med Vinmonopolet i Kongsbergs centrum på torsdagsförmiddagen.
Polis på plats vid Coop-butiken med Vinmonopolet i Kongsbergs centrum på torsdagsförmiddagen.

Polis: Var förvirrande

Klockan 18.43 – 34 minuter efter första larmet – kunde 37-åringen gripas på andra sidan floden Numedalslågen, cirka 500 meter från platsen där attacken inleddes.

Han hade då rört sig över ett större område i staden, vilket bekräftas av polisen som uppger att det finns flera brottsplatser.

– Han var utanför vår kontroll en tid innan vi fick kontakt med honom igen och kunde gripa honom, förklarade polischefen Øyvind Aas på onsdagskvällen och konstaterar:

– Tiden från larmet till gripandet var förvirrande.

I samband med gripandet uppstod en konfrontation mellan mannen och polisen.

– Mannen avlossar flera pilar mot poliserna och han använde en kraftig pilbåge, inte någon leksak utan ett dödligt vapen, säger Øyvind Aas till DN.

Polisen ska då ha avfyrat varningsskott.

Utöver pilbågen ska den 37-årige mannen också ha använt andra vapen, uppger polisen för den norska nyhetsbyrån NTB.

En pil i väggen som den misstänkte gärningsmannen skjutit.
En pil i väggen som den misstänkte gärningsmannen skjutit.

Dödades efter ingripande

Klockan 23.15 på torsdagskvällen bekräftades att totalt fem personer dödats och två var skadade.

På en presskonferens på torsdagen uppger polisen att det rör sig om fyra kvinnor och en man. Personerna är i åldrarna 50–70 år.

Personerna uppges ha hittats både inomhus och utomhus och samtliga tros ha dödats efter att polisen försökt konfrontera mannen första gången.

– Utifrån det vi vet nu så har troligen alla dödats efter att polisen var i kontakt med mannen första gången, säger polischefen Ole Bredrup Sæverud.

Mannen har erkänt omständigheterna kring händelsen, men motivet är i nuläget oklart.

Avspärrat i Kongsberg under torsdagen.
Avspärrat i Kongsberg under torsdagen.

Utreds som terrordåd

Han tros ha agerat ensam och polisen uppger att det sedan tidigare finns ”bekymrande uppgifter” om mannen kopplat till radikalisering.

– Jag kan bekräfta är att mannen är radikaliserad och att han har konverterat till islam. Vi vet inte än om dådet var religiöst motiverat, men det är ett spår vi utreder, säger Ole Bredrup Sæverud.

På torsdagseftermiddagen meddelade norska säkerhetspolisen PST i ett pressmeddelade att 37-åringen är känd av dem sedan tidigare och att de i nuläget betrakar dådet som en terrorhandling.

Vidare skriver man att den nationella terrornivån fortfarande anses måttlig, men att man utreder om händelsen i Kongsberg kan inspirerar andra att begå våldshandlingar i form av uppföljningsåtgärder eller hämndaktioner.

”Attacker mot slumpmässiga människor på offentliga platser är ett återkommande arbetssätt bland extremistiska islamister som utför terror i väst” skriver PST, men betonar att de inte har några sådana uppgifter i nuläget.

Lapp på kyrkan i Kongsberg.
Lapp på kyrkan i Kongsberg.
Polischef Ole Bredrup Sæverud.
Polischef Ole Bredrup Sæverud.
Publisert:

LÄS VIDARE