USA agerar för att skydda flickor i Afghanistan

Av:  TT

USA ska inom kort tillsätta en hög tjänsteman som uteslutande ska arbeta för att skydda flickor och kvinnor i Afghanistan.

– Vi kommer inte att inleda någon formell diplomatisk relation med talibanerna i nuläget, inte förrän de lever upp till sina löften, säger biträdande utrikesminister Brian McKeon exklusivt till TT.

McKeon är biträdande minister med ansvar för departementets styre och därmed den näst högst uppsatta i USA:s utrikesförvaltning. Under ett Sverigebesök i samband med konferensen om Förintelsen i Malmö, säger han att den nya posten ska offentliggöras inom kort.

– Talibanerna har lovat ett inkluderande styre men hittills finns inga bevis för det. . . Det finns inga kvinnor i styret och vi får oroande uppgifter om hur kvinnor och minoriteter behandlas både i Kabul och ute i landet.

Vill pressa talibanerna

Vid sidan av den nya tjänstemannen, som uteslutande kommer att verka för att skydda kvinnor och flickor, använder sig USA av riktade hjälpinsatser inom hälsosektorn för att stödja kvinnor i det krigshärjade landet. McKeon säger att USA, liksom flera andra länder, nu för samtal med talibanerna i vilka man försöker pressa extremiststyret att leva upp till sina löften. Dessa utfästelser inkluderar även respekt för mänskliga rättigheter och rätten att resa fritt, liksom löftet att inte låta Afghanistan bli en grogrund för terrorism.

– Vi tittar på vad de gör, inte vad de säger, påpekar han.

USA:s tumultartade uttåg från Afghanistan har kritiserats och bidragit till att president Joe Bidens opinionssiffror faller. McKeon, som jobbat länge med Biden både i senaten och under Barack Obamas tid i Vita huset, anser att presidenten inte hade något direkt val.

– Beslutet att dra tillbaka styrkorna var inte enkelt att fatta och det skedde i ljuset av att den tidigare regeringen (under Donald Trump) gjort en överenskommelse med talibanerna om att alla utländska soldater skulle lämna landet, säger han.

– Han (Biden) stod inför valet att leva upp till avtalet eller bryta det, och då sannolikt utsätta amerikanska soldater i Afghanistan för större risker.

Att den tidigare afghanska centralregeringen skulle falla så snabbt, på en tio-elva dagar, hade dock USA inte förutsett, medger McKeon.

– Jag tror att även talibanerna var överraskade med tanke på hur lång tid det tog dem att få till ett provisoriskt styre.

Evakuerar fortfarande

Brian McKeon noterar att den insats som genomfördes i augusti, då USA-ledda styrkor tog över flygplatsen i Kabul och möjliggjorde evakueringar av över 120 000 människor, sannolikt inte kunnat genomföras av något annat land. Men han duckar frågan om vad som kunde ha gjorts annorlunda, sett i backspegeln.

– Det kommer att bli tid för utvärdering. Nu håller vi fortfarande på med evakueringar av amerikaner och allierade afghaner och vi är fokuserade på det.

Rättad: Brian McKeon är den näst högst uppsatta i USA:s utrikesförvaltning och ingenting annat.

Publisert: