Poliserna Andreas och David dog i kraschen med Lars Vilks

Hedras av kollegorna i känslosamt inlägg

Livvakterna Andreas och David dog i bilkraschen i Markaryd tillsammans med konstnären Lars Vilks.

Nu hedras de av sina kollegor som startat en insamling till deras anhöriga.

”Det var verkligen laget före jaget för dem båda. Fantastiska kollegor, medmänniskor och vänner. Saknaden är enorm”, skriver kollegorna.

För snart två veckor sedan inträffade den dödliga bilkraschen i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter dog.

Bilen var på väg från Stockholm när den av okänd anledning krockade med en lastbil i mötande körriktning. Alla tre omkom direkt på plats.

Nu har kollegor från personskyddet startat en insamling för att hedra sina två kollegor som ingick i deras ”blå familj”.

”Varken våra kollegor eller skyddsperson kom hem till sina familjer denna dag. Våra två kollegor Andreas och David, två extremt professionella och hängivna kollegor som aldrig lämnade något åt slumpen. Så noggranna och duktiga”, skriver kollegorna i ett känslosamt inlägg på Facebook.

Poliserna David (vänster) och Andreas dog i bilkraschen med konstnären Lars Vilks.
Poliserna David (vänster) och Andreas dog i bilkraschen med konstnären Lars Vilks.

Lång erfarenhet

Både Andreas och David hade lång erfarenhet inom personskyddet i polisen, Andreas sedan 2011 och David sedan 2016 samt som instruktörer.

”Det var verkligen laget före jaget för dem båda. Fantastiska kollegor, medmänniskor och vänner. Saknaden är enorm”, skriver kollegorna.

Förutom sin familj och sina barn beskrivs Andreas stora passion i livet ha varit friluftslivet och träning.

”En mer jordnära person fick man leta efter som gärna spenderade någon vecka av sin semester ute på de svenska fjällen helt ensam, bara han och naturen. Otroligt modig, skojfrisk, busig och varmhjärtad”.

Även David värnade otroligt mycket om sin familj.

”Han var en rolig skånepåg som aldrig hade långt ifrån skämt och skratt. Han har haft många intressen under årens lopp där den gemensamma nämnaren är att han djuplodade i allt som han tog sig för. Om det så var taktik, utrustning, träning, allt om aktiebörsen eller hur man löser en rubikskub”.

Över 800 000 kronor

Insamlingen till Andreas och Davids anhöriga startade under onsdagen. Redan vid 10-tiden på torsdagen var den uppe i över 800 000 kronor.

– Jag är ganska övertygad att vi kommer över miljonen, säger Anders Hallqvist som är en av administratörerna bakom Facebookgruppen Blåljus i samverkan.

Kollegornas tankar går nu till Andreas och Davids anhöriga och familj.

”Vi vill hedra dem och deras minne genom denna insamling till deras respektive och deras barn. Insamlingen är tänkt att underlätta för dem framöver och även om pengar inte är mycket i denna stund så kan det ge viss trygghet och nya fina minnen och ljuspunkter i framtiden”.

Avslutningsvis hänvisar kollegorna till en text som Andreas hade på kontoret:
ogether
veryone
chives
ore

 

Anhöriga har via kollegorna godkänt att Aftonbladet publicerar förnamn och bild.

Poliser i Malmö samlades och hyllade sina kollegor som dog i kraschen.
Poliser i Malmö samlades och hyllade sina kollegor som dog i kraschen.
Publisert:

LÄS VIDARE