Coronaviruset

Smittoro i EU: "Tuffa åtgärder behövs"

Av: 

TT

NYHETER

Vaccinera ännu mera, lyder budet från Bryssel när oron växer över smittspridningen av covid-19. Gemensam giltighetstid föreslås för coronapassen för att undvika nygamla problem vid gränserna.

Land efter land i EU redovisar ett allt värre läge i coronapandemin. Österrike är redan nedstängt och på torsdagen följde Slovakien efter. Frankrike varslar om nygamla munskyddskrav och Tjeckien har infört nödtillstånd. Många länder talar nu öppet om att även vaccinera barnen.

Från Bryssel manar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alla vuxna att ta en ytterligare dos.

– Tilläggsdoser ger oss ett ännu högre skydd. De kommer att förhindra många sjukhusinläggningar och dödsfall, säger von der Leyen i ett inbandat uttalande.

Giltighetstid

EU-kommissionen försöker samtidigt att få alla EU-länder att dra åt samma håll, för att undvika stängda gränser och stoppade resor.

Justitiekommissionären Didier Reynders vill exempelvis att alla länder ska ha lika lång giltighetsperiod för sina covidintyg.

– Vi föreslår en standardperiod på nio månader, säger Reynders – och öppnar samtidigt för att senare föreslå en ännu längre tid, om det visar sig att tilläggsvaccineringen ger ett längre skydd än den normala vaccineringen.

EU-kommissionen vill också undvika krav på karantän och test för alla vid inresa från länder där smittoläget är extra allvarligt. I stället vill Reynders att sådana krav bara ska kunna gälla personer som inte har ett giltigt covidintyg.

Nya regler

Parallellt vill man även korta ner listan över personer som ges undantag från allehanda reseregler och även ändra reglerna för barn.

– För barn under sex år finns inga restriktioner. Barn mellan sex och tolv år är i princip undantagna, om de inte kommer från en mörkröd zon (med extra hög smittspridning), då man kan kräva vaccinintyg eller ett negativt test. För barn över tolv gäller samma som för vuxna, säger Didier Reynders i Bryssel.

Även för inresor från länder utanför EU föreslås nya regler.

Tanken är att från i januari öppna upp för alla som fått ett vaccin som godkänts av FN:s världshälsoorganisation, WHO. Om vaccinet inte ännu godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, krävs dock fortsatt ett färskt coronatest.

För barn under sex år krävs varken test eller vaccin, medan ovaccinerade i åldrarna 6-17 år behöver testa sig på förhand.

”Tuffa åtgärder”

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC varnade i onsdags för att många länder kan behöva restriktioner under hela julen om inte smittläget förändras.

Skärpt tonläge hörs bland annat från Tyskland.

– Vi behöver fler restriktioner som gäller fysiska kontakter, säger avgående förbundskansler Angela Merkel på torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Från Nederländerna väntas nya besked under fredagen.

– Det står utan tvivel att tuffa åtgärder behövs, säger hälsominister Hugo de Jonge, enligt Reuters.

Tjeckiens regering utlyste undantagstillstånd på torsdagen, och beslutar bland annat att restauranger, barer och klubbar måste stänga klockan 22, för att få bukt med smittspridningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

EU

Bryssel