Kraftig explosion i flerfamiljshus i Göteborg – över 20 till sjukhus

Boende hoppade från balkongen

En kraftig explosion inträffade tidigt i morse i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg.

23 personer har förts till sjukhus och fyra personer är allvarligt skadade.

– Vi håller på med utrymning av lägenheterna och brandsläckning parallellt. Det brinner på flera ställen, säger Jon Pile, insatsledare på räddningstjänsten.

Strax före klockan 05 kom larmet om brand i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg. Det visade sig vara en explosion som inträffat.

– Vi har en eventuell brand och rökutveckling i flera trappuppgångar. Samverkan sker på plats med räddningstjänst, polis och sjukvård, säger Martin Hallberg, polisregionens vakthavande befäl.

Flera lägenheter och tre trappgångar är drabbade. Räddningstjänsten hade inledningsvis ett femtontal enheter på plats.

– Vi har en jätteinsats som pågår. Det är en livräddningsinsats i en riskfylld och rökig miljö, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Röklukten ska även ha spridit sig till lägenheter i närheten av det drabbade flerfamiljshuset.

– Det är några som känt röken från utsidan av lägenheter runt omkring, säger Molander.

Vid 10.30 höll räddningstjänsten fortfarande på med släckningsarbetet. Polisen har inlett en särskild händelse.

Teori om måltavla

Det är ännu oklart vad som orsakat explosionen. Enligt räddningstjänsten har den skett utomhus.

– En explosion i ett bostadsområde brukar inte vara av naturliga orsaker, säger Jon Pile, insatsledare vid räddningstjänsten.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten jobbar polisen just nu efter två teorier. En av dessa är att en sprängladdning kan ha placerats ut för att skada eller skrämma en eller flera av de boende i huset.

– Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning som placerats i en port, och där tryckvågen sedan spridits simultant i flera trappuppgångar, säger en polisman som arbetar med ärendet till tidningen.

På förmiddagens pressträff bekräftade polisen att man tror att explosionen var avsiktlig.

– Vi tror att någonting har exploderat som inte är av naturliga följder, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisen i Göteborg.

Som placerats där?

– Förmodligen ja.

Tjugotal till sjukhus

Ett tjugotal människor har förts till sjukhus, varav sex i ambulans, meddelade Jenny Carlsson som ansvarar för sjukvårdsinsatsen på förmiddagens pressträff. Samtliga ska vara över 16 år.

Fyra personer – tre kvinnor mellan 60 och 80 år och en man i 50-årsåldern – är allvarligt skadade. Tre av dessa vårdas på olika intensivvårdsavdelningar.

Skadorna ska inte vara livshotande, uppger Sahlgrenska sjukhusets presstjänst.

Flera av de som hade lindriga skador har fått lämna sjukhuset under dagen.

Räddningstjänst, ambulans och ambulanshelikopter är på plats.
Räddningstjänst, ambulans och ambulanshelikopter är på plats.

Hoppat från balkongen

Anja, som bor i området, befinner sig för närvarande vid husets innergård.

– Jag vaknade av att det var blåljus på gatan nedanför mitt fönster. Det brinner för fullt. En vägg har rasat in och det var kolsvart i trappuppgången, säger hon.

– Jag blev chockad och såg att rök vällde ut från byggnaden. Men jag vill också säga att räddningstjänsten och poliserna som jobbar här nu är mycket trygga och gör ett jättebra jobb.

Linda bor också i området som nu evakuerats.

– Det är ett jättestort pådrag här. Det är regnigt, mörkt, rök överallt och glas på marken. Många människor är inblandade. Många tog sig ut till innergården och några har hoppat från balkongerna.

De boende i husen har evakuerats till närliggande byggnader. Det kan röra sig om allt mellan 100 till 200 personer, enligt uppgifter till TT.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.


Uppdatering 211004:

Mark Lorentzon, 55, begärs häktad – misstänks för sprängningen i Göteborg


Stor insats efter explosion i lägenhetshus i Annedal i Göteborg.
Stor insats efter explosion i lägenhetshus i Annedal i Göteborg.
Brandmän på byggnadens tak.
Brandmän på byggnadens tak.
Skriv inlägg
 • Fanny Westling

  Vid 18.00 kunde polisen fortfarande inte genomföra en teknisk undersökning i byggnaden.

  – Det är inte bara branden och röken i sig, utan det förekommer också en rasrisk, säger Fredrik Svedemyr på polisregion väst.

  Så länge arbetar polisen med andra utredningstekniska åtgärder så som vittnesförhör.

  Det brinner fortfarande i vissa delar av byggnaden. Många kommer inte kunna återvända till sina lägenheter under natten.

  – De flesta boende har löst sovplats själva via familj och vänner eller försäkringsbolag, säger Anders Lundblad som är statschef för räddningstjänsten Storgöteborg.

  Enligt TT rör det sig om 140 lägenheter som är evakuerade, och det är oklart när det kan återvända.

 • Amanda Hällsten

  12 timmar efter att explosionen skedde är räddningstjänsten fortfarande kvar vid den drabbade platsen, meddelar räddningstjänsten i Storgöteborg.

  "Vi har i dagsläget ingen prognos för hur länge insatsen kommer att hålla på, men gör bedömningen att vi kommer att vara kvar under hela natten", skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

 • Emil Salmaso

  Pressträffen avslutas.

 • Emil Salmaso

  Expressen: Sverige har drabbats av flera sprängdåd de senaste åren. Vad är din förklaring till att den här typen av våld kan ske och fortsätta ske?

  – Det polismyndigheten själv sagt är att i den offensiv man inlett mot brottsligheten försöker brottsligheten slå tillbaka. Vi har 1 000 fler häktade gängkriminella än för något år sedan, och det kan skapa oro bland dem. Vi får aldrig någonsin acceptera detta. Det ska bort och därför fortsätter vi arbetet med att stärka rättskedjan.

  Tror du att folk känner sig trygga?

  – Det finns ingen allmänfara på det sättet. Man ska alltid veta att samhället är starkare och gör allt för att knäcka gängkriminaliteten. Det är oerhört hemskt, varenda skjutning och sprängning är en för mycket. Men på det hela taget kan människor generellt sett vara trygga i sin vardag, säger Stefan Löfven.

 • Emil Salmaso

  DN: Det har förekommit uppgifter i media om att det ska finnas kopplingar till gängkriminella personer i det här brottet. Kan ni säga om det finns någon fara för allmänheten?

  – Jag har inte hört att det skulle finnas någon fara. Det här är en händelse man utreder. Man utreder grovt brott men innan man gjort en teknisk undersökning vill polisen inte uttala sig närmare om detta, säger Mikael Damberg.

  Statsminister Stefan Löfven, finns det något särskilt stöd att erbjuda till de boende som kan återvända till sina hem?

  – Vi har i första hand kontakt med kommunerna för att ta reda på vad som behövs. Till exempel kläder, många fick springa direkt ur sängen. I första hand är det kommunen som kan göra det. Om vi sedan kan stötta kommunen ska vi naturligtvis göra det, säger Stefan Löfven.


Publisert:

LÄS VIDARE