Seriemördaren pratade med sig själv – erkände allt

Döms till livstids fängelse – utan chans till benådning

Publicerad:

NYHETER

En polis fick sparken och blev en av USA:s värsta seriemördare.

Nu har Joseph James DeAngelo, 74, erkänt 13 mord, lika många kidnappningsrelaterade brott och åtskilliga våldtäkter.

Det var Golden State-mördarens enda möjlighet att undkomma dödsstraff.

Den så kallade Golden State-mördaren spred skräck i Kalifornien under 1970- och 1980-talen, då han begick 13 mord, fler än 50 våldtäkter, över hundra inbrott och ett antal kidnappningsrelaterade brott.

Eftersom han verkade över hela delstaten dröjde det innan polisen insåg att det handlade om en och samma gärningsman.

Polisen hade dna, gick ut med fantombilder och utfäste belöningar men det var först i april 2018 som den före detta polismannen Joseph James DeAngelo kunde gripas och genom dna-bevisning knytas till sex av morden.

På grund av preskriptionstiden åtalades inte DeAngelo för våldtäkterna men det hindrade inte åklagaren Thien Ho från att yrka på dödsstraff.

Åklagaren uppgav att DeAngelo sagt komprometterande saker direkt efter gripandet. Bland annat hade han pratat med sig själv när han satt ensam i ett förhörsrum.

– Jag gjorde allt det där, ska han då ha sagt enligt Sky news.

Joseph James DeAngelo.
Foto: Luis Villegas/The Sacramento Bee/AP
Joseph James DeAngelo.

Den i dag 74-årige mannen förklarade redan i de inledande förhören att han drivits av en inre kraft som han inte kunde kontrollera.

– Jag ville inte göra de här sakerna. Jag förstörde deras liv och nu måste jag betala priset, ska han ha sagt enligt Ho, skriver The Guardian.

Joseph James DeAngelo tjänstgjorde som polis i Exeter 1973–1976 och verkade senare i Auburn, där han fick 1979 fick sparken efter att, som det påstås, ha snattat hundavvisande medel och en hammare.
Vid avskedandet hade han redan inlett sin inbrotts- och våldtäktsturné och begått sina första mord i Sacramento, där han vid gripandet bodde med sin dotter och hennes barn.

Det var också där han i går erkände sig skyldig till de brott han anklagas för. Ett erkännande var DeAngelos enda möjlighet att undvika dödsstraff, och han höll sig till överenskommelsen. I stället kommer han att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

I augusti ska han återvända till rättssalen för att möta brottsoffer och anhöriga till de 13 människor han dödade.
– Det kommer att kännas bra när det är gjort. Jag kommer aldrig få mina föräldrar tillbaka, däremot min trygghetskänsla. Jag är trött på att han ska ha en plats i mitt huvud, säger Jennifer Carole, som var 18 år när Joseph James DeAngelo mördade hennes föräldrar, till The Guardian.

Foto: Rich Pedroncelli/AP
Försvararen Joseph Cress och Joseph James DeAngelo.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN