SD överger en bred överenskommelse

Publicerad 2020-07-06

Under måndagen kallade Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, till en pressträff med anledning av migrationskommittén.

Enligt SD finns det inga förlag på kommitténs bord som håller.

– Vi kommer lägga fram ett eget förslag – med förhoppningen att andra partier närmar sig oss, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Klockan 13.00 håller Sverigedemokraterna presskonferens om de migrationspolitiska samtalen. Följ den live här. 

 • Fastnålat inlägg
  6 juli 2020
  Ebba Thorneus

  SD överger målsättningen om en bred överenskommelse om migrationspoltiken, uppger partiet inför den stundande pressträffen.

  I stället kommer man lägga fram ett alternativt förslag.

 • Ebba Thorneus
  6 juli 2020

  Där avslutas pressträffen.

 • Ebba Thorneus
  6 juli 2020

  – Jag har svårt att se att det ska komma något gott i en kompromiss mellan M och C, säger Åkesson.

 • Ebba Thorneus
  6 juli 2020

  På frågan om SD haft några parallella diskussioner under tiden, säger Andersson att man har hållit sig informerad, men inga formella förhandlingar.

 • Ebba Thorneus
  6 juli 2020

  Åkesson säger att han har begränsad insyn i de fortsatta förhandlingarna, som SD alltså inte ingår i, men att han hört att det går trögt. 

 • Ebba Thorneus
  6 juli 2020

  – Mirakel kan hända men jag har ingen som helst förhoppning att det som landar i dessa förhandlingar ska bli tillräckligt bra för att vi ska ställa oss bakom det.

Grundtanken med de pågående migrationssamtalen var att de skulle leda fram till en bred politisk överenskommelse, men samtalen har i stället lett till en stor oenighet mellan riksdagspartierna.

Nu meddelar SD att man överger målsättningen om en bred överenskommelse om migrationspolitiken.

Enligt partiledare Jimmie Åkesson var Sverigedemokraternas utgångspunkt när man gick med i migrationskommittén att man ska vara en konstruktiv kraft som varit ett parti som drivit frågorna om migrationspolitiken.

– Jag menar att vi under vår tid i riksdagen har fört de andra partierna framför oss i den här frågan, så vår ambition har varit att vi skulle bidra till att kommitténs slutprodukt blir så bra som möjligt, säger han under måndagens pressträff.

– Sverige behöver kraftigt minska invandringen. Inte minst den asylrelaterade invandringen, som måste ner till noll, säger Jimmie Åkesson under måndagens presskonferens.

Vill slopa permanenta uppehållstillstånd

Moderaterna krävt att Socialdemokraterna ska släppa Miljöpartiet i förhandlingarna – och partiet har fått ett första gehör för sitt krav. Förhandlingarna som nu pågår sker i en grupp bestående av S och gamla Alliansen (M, KD, C och L).

Parallellt har splittringen gjort att MP diskuterar att lämna regeringen.

De buden som från andra partier nu ligger på bordet i migrationskommittén, och det som diskuteras mellan S och M, är enligt Sverigedemokraterna på en nivå att man ser några förutsättningar till en bred överenskommelse.

Man menar att tanken bakom kommittén till vissa delar är bra saker, men att det inte finns några konkreta förslag som är tillräckliga.

– Det gäller bland annat uppehållstillståndens längd. Vi är ensamma om att mena att man helt bör ta bort permanenta uppehållstillstånd.

Lägger fram eget förslag

Åkesson menar att förslagen från andra riksdagspartier kommer att öka invandringen, och menar att det inte var syftet med kommittén.

– Syftet var att vi skulle diskutera hur vi kunde få en långsiktigt hållbar invandring, som åtminstone vad jag uppfattade det, skulle vara stramare än vad den är idag, säger han.

Under presskonferensen förklarar Åkesson att SD kommer att sitta kvar i kommittén, men lägga fram ett eget förslag.

– Just nu finns det inget som tyder på att vi kommer nå någon framgång med att få igenom det förslaget, säger Åkesson.

– Men det här ska ju sedan remiteras, behandlas i riksdagen innan det blir fråga om skarp lagstiftning. Och vår förhoppning är att med hjälp av detta kanske få någon av de andra partierna kan närma sig vår position något.

SD:s Jimmie Åkesson och Jonas Andersson.