Stjärnadvokatens egna ord om attentatet: Som en James Bond-film

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-18

Toppadvokaten Henrik Olsson Lilja sköts utanför sin bostad.

Nu åtalas en 54-årig man för mordförsök.

För polisen har advokaten berättat om hur han skadad slogs för sitt liv, och att han upplevde det ”precis som en James Bond-film”.

”Helt plötsligt så smäller det. Och min bestämda uppfattning är ett skott från en meters håll mot hjärttrakten då. Det är det skott som sedermera landar under mitt hjärta. Och jag känner ingenting.”

Det berättade stjärnadvokaten Henrik Olsson Lilja för polisen som besökte honom på sjukhuset, redan samma dag som attentatet.

”Jag försöker komma åt vapnet”

På morgonen den 6 september befann sig Olsson Lilja utanför sin bostad på Kungsholmen i Stockholm. Han hade precis hört springande steg i trapphuset, innan skottet avlossades.

Och angriparen gick till ny attack. ”Då riktar han vapnet mot mitt huvud och trycker av. Det är en sådan där situation att man inte fattar vad som händer men så bränner det till på sidan av huvudet”, berättade advokaten.

Han slogs för sitt liv.

”Jag försöker komma åt vapnet”, berättade han.

De två tumlade nerför trapporna.

”Då blir det ett handgemäng i alla fall. Som slutar på fyra trappor, men jag kommer bakom honom och han håller pistolen i sin hand och försöker vända på den så att kunna skjuta mig bakåt. Precis som en James Bond-film, höll jag på att säga”, berättade advokaten.

Ökänd bankrånare greps

Han skrek på hjälp, och angriparen flydde. Olsson Lilja tog sig ut på gatan där flera personer larmade och försökte hjälpa honom, bland annat två lediga poliser. Innan Olsson Lilja fördes iväg med ambulans, berättade han för en polis att någon klient eller en före detta toppjurist i hans närhet kunde ha ”lejt en torped”.

Toppjuristen greps omgående, satt anhållen men släpptes efter häktningsförhandlingen.

Flera personer har varit misstänkta under utredningen, och i början av november greps en 54-årig man, som tidigare dömts för bland annat bankrån.

Hans dna säkrades på Olsson Liljas knogar, och nu åtalas han för mordförsök och grovt vapenbrott.

Ur polisens förundersökning

54-åringens advokat: Inte lämnat någon förklaring

– Hans inställning är att han förnekar just försök till mord. Men han placerar sig på platsen och skulle underkasta sig ett påstående om exempelvis olaga hot eller grovt olaga hot. Nu påstår inte åklagaren det med om det skulle komma upp på spelplanen så är det så min huvudman beskriver händelseförloppet, säger hans advokat Christer Söderberg.

Vilken ska bakgrunden vara?

– Det har han inte kommenterat. Han har koncentrerat sig på händelseförloppet i trapphuset, och inte lämnat någon förklaring till bakgrunden.

I förhör har 54-åringen erkänt att han avlossade skott, men berättat att ”jag har ingen... Eh, avsikt heller att skjuta honom, utan min tanke... eller min avsikt var att förmedla ett hot eller, visuellt eller verbalt, så att säga”.

Åklagaren: Han har befunnit sig vid platsen

Aftonbladet har sökt Olsson Liljas målsägandebiträde, och åklagare Lucas Eriksson.

I ett pressmeddelande säger Eriksson:

– Mannen som åtalet gäller nekar till försök till mord men medger att han befunnit sig vid platsen vid tiden för skottlossningen. Det är nu tingsrättens sak att pröva åtalet vid huvudförhandlingen.