Drogköer och blomsterkris i Nederländerna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Coronaviruset har skapat kris även i Nederländernas blomsterindustri. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Coronaviruset har skapat kris även i Nederländernas blomsterindustri. Arkivbild.

Även Nederländernas berömda blomsterindustri går på knäna på grund av coronavirusets framfart.

Och inför stängningen av sexklubbar och droghandlare i Amsterdam på grund av viruset bildades långa köer utanför kaféer som erbjuder marijuana och hasch.

Regeringens åtgärder för att bromsa smittspridningen innefattar också stängning av sex- och stripteaseklubbar samt drogkaféer i Amsterdam från klockan 18.00 på söndagen.

Under söndagseftermiddagen sågs långa köer utanför kaféerna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den beordrade stängningen gäller till och med den 6 april.

Under söndagen varnade också landets blomsterindustri för att den blöder och ser enorma förluster framför sig på grund av avbokningar och dramatiska prisfall.

"I fredags måste 20 procent av varorna förstöras på grund av att det saknades köpare. Prognosen för de kommande veckorna är till och med ännu värre", säger Steven van Schilfgaarde, chef för blomsterauktionsföretaget Royal FloraHolland, enligt ett uttalande.

Han uppger att många blomsterföretag riskerar att gå i konkurs inom några veckor och att miljoner av plantor måste kastas i komposten.

Nederländerna har nu 1 135 fall av coronasmitta, varav 20 har avlidit.

Regeringen har nu också bestämt att alla skolor, kaféer, restauranger och idrottsklubbar ska stängas i hela landet från och med måndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE