Nyfödda pandorna blir pik mot Kina

avBenjamin Ekroth

Berlin Zoo har fått två nyfödda pandaungar.

Genast har ungarna blivit storpolitik.

Angela Merkel är just nu i Kina – därför föreslås ungarna heta Hong och Kong för att stötta Hongkongbornas kamp.

Alltid när det föds björnar på ett zoo i Berlin blir det stor uppståndelse – björnen är symbol för staden. När nu pandahonan Meng Meng fött tvillingar skriver tidningarna i den tyska huvudstaden spaltmeter om sensationen. Och det är faktiskt mycket sällsynt att pandor i fångenskap får ungar.

Tidningen Tagesspiegel har startat en omröstning om vad tvillingpandorna ska heta. Just nu leder Hong och Kong. Namnet har stark politisk innebörd, på grund av kampen som pågår i staden Hongkong. Förbundskansler Angela Merkel är dessutom på statsbesök i Kina, vilket gör att namnfrågan kan ge henne diplomatiskt huvudbry.

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
De nyfödda pandatvillingarna.

Fler politiska namnförslag är Demokrati och Frihet, Tien Tien och Anmen Anmen (anspelar på Himmelska fridens torg), Huang och Qi (som betyder ”reta kejsaren”), Pay Pay (som anspelar på att Kina tjänar stora pengar på att låna ut pandor till andra länder. Berlin Zoo betalar 10 miljoner kronor per år i hyra för de nyfödda tvillingarnas föräldrar).

Sen finns det namnförslag som inte alls är politiska utan bara lustiga. Eller vad sägs om Yin och Yang, Ping och Pong, Tai och Chi, Kung och Fu, Feng och Shui, Wurst och Brot, Hertha och Unione eller Sauer och Scharf?

ARTIKELN HANDLAR OM

Pandor

Kina

Berlin