Presidentvalet i USA 2020

Bernie Sanders vinner stort i Nevada

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Bernie Sanders vinner överlägset i Demokraternas nomineringsval i ökenstaten Nevada, enligt prognoser från flera amerikanska medier.

Den 78-årige senatorn lyckades charma både de unga och delstatens stora minoritetsgrupper.

– Vi ska ena landet, säger han i sitt segertal.

Vermontsenatorn Bernie Sanders vann primärvalet i New Hampshire framför Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar. Dessförinnan hade Buttigieg vunnit det kaotiska nomineringsvalet i Iowa med minimal marginal över Sanders, ett resultat som fortfarande ifrågasätts.

Nu i Nevada fortsätter Bernie Sanders sin framfart med besked. Flera amerikanska medier – däribland NBC, Fox, ABC, CNN och AP – har utropat honom till klar vinnare i sina prognoser.

Bernie Sanders, här under kampanjandet i San Antonio under lördagen, tar hem segern i primärvalet i Nevada.

Stärker sitt favoritskap

Sanders stärker därmed sitt favoritskap att bli den som utmanar president Donald Trump i höst.

Röstningen i Nevada skedde på nomineringsmöten på över 250 platser runt om i delstaten. På spel står 36 av de 4 000 delegater som ska utse Demokraternas presidentkandidat på partiets kongress i juli.

Bernie Sanders får 46,8 procent. Han följs av den förre vicepresidenten Joe Biden på 20,2, Pete Buttigieg på 14,3 och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 9,7. Därefter kommer affärsmannen Tom Steyer och Amy Klobuchar på 4,7 respektive 4,2 procent.

”Amerikanerna är trötta”

Sanders gick hårt åt Donald Trump i sitt segertal.

– Vi kommer att vinna i hela landet. Amerikanerna är trötta på en president som hela tiden ljuger. De är trötta på en korrupt regering. De är trötta på en president som underminerar den amerikanska demokratin, en president som tror att han står över lagen, och som uppenbarligen aldrig har läst landets författning, säger han på plats i San Antonio i Texas bredvid hustrun Jane O'Meara Sanders.

Biden har haft en tuff tid och kom bara fyra i Iowa och femma i New Hampshire. I ett tal till sina anhängare i Nevada lät han hoppfull över fortsättningen av primärvalskampanjen, närmast i South Carolina.

– Media är snabba med att dödförklara folk. Men vi lever och vi kommer tillbaka och vi kommer att vinna, säger han.

Varnar för Sanders socialdemokrati

Buttigieg gratulerade Sanders i sitt tal – men höjde ett varningens finger för den socialdemokratiske veteransenatorn.

– Innan vi skyndar för att nominera Sanders, i vår enda chans att slå den här presidenten, måste vi se nyktert på vad som står på spel, säger han.

Enligt Buttigieg riskerar exempelvis Sanders förslag om allmän sjukvårdsförsäkring för amerikanerna inkräkta på folkets valmöjligheter.

Warren gratulerade också Sanders till segern och tackade sina anhängare och donatorer för att de håller henne ”kvar i matchen”.

– Vi har många delstater kvar och just nu kan jag känna medvinden, säger hon, trots att hon inte får med sig en enda delegat från Nevada.

Gick hem hos spansktalande

Till skillnad från Iowa och New Hampshire utgörs en betydande del av Nevadas befolkning av minoritetsgrupper. Nära en tredjedel av de tre miljoner invånarna är spansktalande och omkring en tiondel är svarta.

Bernie Sanders gick hem både hos minoriteterna och bland de unga.

Vallokalsundersökningarna visar att 54 procent av de spansktalande väljarna föredrar Sanders framför Biden som får 14 procent, rapporterar CNN. Bland svarta har Biden 34 procent framför Sanders på 28 procent.

Två av tre under 30 år stöder Bernie Sanders.

Enligt undersökningarna vill sex av tio väljare hellre ha en kandidat som kan slå Donald Trump i presidentvalet i November, än en person vars åsikter de delar, skriver Reuters.

Mike Bloomberg, exborgmästare från New York, deltar inte i Nevada. Han satsar i stället på att göra en storartad entré bland valurnorna på den så kallade supertisdagen den 3 mars – då hela 14 delstater håller val.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Demokraterna på väg att begå politisk harakiri

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Bernie Sanders

Pete Buttigieg

Nevada

Amy Klobuchar

Iowa

New Hampshire