Lärare hotad av tjejgäng: ”Fruktade för mitt och dotterns liv”

Sabina knäcktes efter bara några veckor på Huddingeskola

avGustaf Tronarp

Tjejgängets hot fick den populära läraren Sabina att frukta för sin och dotterns säkerhet.

När 27-åringen upplevde att skolledningen stod handfallen bestämde hon sig för att sluta.

– Det känns som att jag straffas för att jag var engagerad, säger hon.

Sabina kom till skolan i Huddinge söder om Stockholm med en vilja att göra skillnad.

– Jag var väldigt peppad och planerade att starta en tjejgrupp för att jobba med hedersförtryck och andra problem.

Sabina hade hört rykten om att kunde vara stökigt på skolan. Men det avskräckte henne inte.

– Jag läser en interkulturell inriktning på lärarprogrammet, och jag ville jobba på en skola med utmaningar.

– Jag tror verkligen att en bra skolgång kan förändra en ung människas liv. Det är det som gör att jag vill arbeta som lärare.

Elever kom drogpåverkade till lektion

Det dröjde inte länge förrän flera kollegor ville vara med och bidra till tjejgruppen. Men initiativet tog aldrig riktigt fart. I stället överhopades Sabina av administrativa arbetsuppgifter.

– Det var väldigt stressigt, och ledningen pressade in nya saker hela tiden. Jag satt och rättade uppgifter sent på kvällarna, men det kändes ändå alltid som att jag låg efter.

– All press gjorde att min entusiasm för jobbet försvann. Det var jättetråkigt.

Foto: PONTUS ORRE
”Jag kände mig som ett mobboffer”, berättar Sabina.

När Sabina varit på skolan i några veckor hände något som kom att få mycket allvarliga konsekvenser.

Allt började med att tre tjejer i högstadiet var försenade till en lektion.

– När den första kom in märkte jag att hon hade rödsprängda ögon. Jag tog henne till ett separat rum för att höra om allt var okej. Hon sa att hon hade gråtit för att det var årsdagen av pappans död.

När hennes två kompisar gjorde entré i klassrummet ramlade en av dem in i ett bord. Det gjorde att den andra, som bar solglasögon, drabbades av en skrattattack.

– Jag tog ut dem för att prata och då märkte jag att alla tre hade rödsprängda ögon. De erkände att de hade rökt gräs, och sedan gick de med på att gå upp till rektorn.

På rektorsexpeditionen fick Sabina reda på att det inte var första gången som tjejerna var drogpåverkade på skoltid.

– Rektorn sa: ”Ja, det är ju inte första gången det här händer”. Jag blev helt ställd. Jag fattar inte varför hon inte sagt något om det till mig tidigare.

”Fruktade för mitt och min dotters liv”

Efter mötet vände sig tjejgänget mot Sabina.

– Jag kände mig som ett mobboffer. De stod utanför mitt klassrum, skrek glåpord och blockerade vägen när jag skulle köra hem.

Dagen efter blev det så stökigt under en lektion att Sabina på nytt skickade upp tjejerna till rektorsexpeditionen. Senare mötte hon en av dem i korridoren.

– Tjejen sa: ”Hoppas att du och din dotter får en trevlig helg”. Jag rös till. För min egen del visste jag att jag kunde hantera dem, men jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till om de skulle dyka upp utanför min 9-åriga dotters skola.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE

Från en annan elev fick Sabina sedan höra att trion planerade att göra livet svårt för henne.

– De hade sagt att de skulle skicka folk på mig och min dotter. De hade också pratat om att starta falska konton på sociala medier i mitt namn, och plantera droger bland mina saker.

Sabina reagerade starkt på det hon hörde.

– Det kändes jätteotäckt. Jag fruktade för mitt och min dotters liv.

Valde att sluta

Rektorn kallade Sabina till ett möte med tjejerna och deras familjer.

– Tidigare hade jag försökt få rektorn att komma till klassrummet, utan att lyckas. I stället blev jag kallad till ett möte med eleverna som hotat mig.

– Jag fick verkligen inget stöd alls. Rektorn sa att hon aldrig varit med om att någon i personalen reagerat som jag gjorde. Hon avfärdade min rädsla och sa att eleverna inte skulle göra något mot mig.

Men facket delade inte den bilden. Efter att de bedömt att Sabinas säkerhet inte kunde garanteras så blev hon arbetsbefriad.

Det ledde till att lektioner ställdes in för flera klasser i över en månad. Föräldrar som undrade fick höra att Sabina blivit plötsligt sjuk.

– Jag blev erbjuden att syssla med mindre kvalificerade uppgifter på en annan del av skolan. Men det sa jag nej till. Jag vill jobba med något som känns meningsfullt.

Foto: PONTUS ORRE
Sabina jobbar i dag på en annan skola i Stockholmsområdet.

Tjejgänget var tillbaka efter några dagars avstängning. Sabina valde dock att sluta.

– De här eleverna styr delar av skolan. Det känns som att till och med skolans ledning är rädda för dem. Det enda de är intresserade av är att tysta ner hela historien.

– Budskapet till de andra eleverna blir ju tydligt: De här tjejerna är kvar, och jag har lämnat. Det stärker deras makt.

Sabina har fått jobb på en annan skola i Stockholmsområdet. Men det som hände i Huddinge har satt djupa spår.

– Allt det här hände för att jag ville hjälpa de här tjejerna. Det känns som att jag straffas för att jag var engagerad.

– Jag förstår inte hur man som lärare ska våga ta itu med problem när det leder till sådana här konsekvenser. Och de som förlorar mest på det är eleverna som behöver särskilt stöd. Det är jättetragiskt.

Fotnot: Sabina heter egentligen någonting annat.

ARTIKELN HANDLAR OM