Snabba ryck när underhuset ska godkänna brexit

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Talman John Bercow tillät inte någon ny omröstning om Boris Johnsons utträdesavtal på måndagen.
Foto: House of Commons/AP/TT
Talman John Bercow tillät inte någon ny omröstning om Boris Johnsons utträdesavtal på måndagen.

Inte då, inte nu – men kanske under veckan?

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får vänta vidare på att parlamentet ska godkänna hans brexitavtal.

En oviss snabbehandling inleds redan under tisdagen.

Lagstiftningspaketet – förkortad WAB – ska behandlas i rekordtempo, om Johnsons majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, får som han vill.

Ett första allvarligt test sker då ledamöterna ska godkänna hans tidsplan – en programproposition – som syftar till att avsluta behandlingen i underhuset redan på torsdag.

– De som inte röstar för programpropositionen röstar för att inte genomföra brexit till den 31 oktober, varnar Rees-Mogg i underhuset.

Nej från talman

Regeringen hade visserligen helst velat se utträdesavtalet godkänt redan på förhand. Men det gick inte i lördags, då parlamentet bestämde sig för att säga varken ja eller nej, utan bara att ett godkännande måste vänta till hela lagstiftningen är slutbehandlad.

Och det gick inte på måndagen, då talman John Bercow som väntat konstaterade att inget nytt tillkommit sedan i helgen som skulle motivera ett nytt försök till omröstning.

Det gillas inte av regering och brexitanhängare.

– Det är uppseendeväckande hur ofta ni tillfredsställer den ena sidan och inte den andra, klagar konservative ledamoten Bernard Jenkin i en välformulerad men svidande kritik av talmannen.

Bercow står dock på sig och anser att regeringen i stället "bara" behöver se till att få lagen behandlad i vanlig ordning.

– Det finns inget som hindrar regeringen att få som den vill före månadsskiftet, säger talmannen.

Krig och fred?

För att Boris Johnson ska kunna uppfylla sitt löfte om ett EU-utträde till den 31 oktober måste nu hela lagförslaget skyndas igenom i rekordtempo.

Arbetet inleds på tisdagsmorgonen, varpå ändringsförslag kan föras fram av ledamöterna. Redan då lär de första orosmolnen skocka sig.

"Det är en enorm uppgift, eftersom förslaget kommer att utsättas för en hel svärm av ändringsförslag samtidigt som själva lagen är en bjässe. Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet", skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith.

EU tar det lugnt

Samtidigt har Johnson brevledes redan bett EU om en förlängning – även om han också skickat brev med budskapet att han helst vill slippa.

Det spelar inte någon större roll för EU, där både EU-parlamentet och flera länder flaggar för att ta det lugnt och avvakta.

– Vi kommer att ge rådet att det behövs en fullständig ratificering i Storbritannien innan vi kan hålla vår slutliga omröstning, säger belgiske ledamoten Guy Verhorfstadt, ordförande i EU-parlamentets brexitstyrgrupp, till BBC.

– Jag har sagt flera gånger att jag inte har något emot en förlängning i några dagar eller veckor, om det behövs för en bra lösning. Vi kommer att ha lite bättre översikt inom några dagar och då kommer vi att ta vårt ansvar och ta ett beslut, säger i sin tur Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmaier i tysk radio.

Publicerad:

LÄS VIDARE