Malmö

Råtta fick Malmöförskola att stänga köken

Av: 

Felix Blom

Hur råttan kommit in i skolan är inte känt. Arkivbild.
Hur råttan kommit in i skolan är inte känt. Arkivbild.

NYHETER

När personal på en förskola i Malmö upptäckte spillning från råtta så tvingades skolan agera. Skadebekämpning kallades in och tillagningsköken stängde.

Det var i början av oktober som personalen på förskolan Lugnet i centrala Malmö hittade råttbajs i skolans två tillagningskök. Rektor Ninni Hyleborg beslutade då, i samförstånd med kommunens miljöförvaltning, att stänga ner bespisningen. Och Anticimex tillkallades för att fånga råttan.

– Bägge köken städades ur och Anticimex placerade ut fällor där, säger Ninni Hyleborg, rektor på förskolan Lugnet.

Redan dagen efter hade fällorna visat sig effektiva och en råtta hade fångats i det ena köket. Efter att man städat ur köken vid flera tillfällen, med några dagars mellanrum, kunde skolan och förvaltningen konstatera att det inte uppstått några nya spår från råtta och köken öppnades igen.

Kan kommit genom rören

Föräldrarna till förskolans elever fick information om att köken var stängda och att eleverna tillfälligt fick mat som var tillagad på en annan förskola.

Köken ligger avskiljt från förskolans övriga verksamhet och råttan har inte rört sig i samma lokaler som barnen. Hur råttan kommit in i skolan är inte känt. Men rektor Ninni Hyleborg menar att Anticimex har en teori.

– Det är alltid svårt att veta. Förskolan ligger väldigt centralt och det finns råttor som rör sig i stan. Så vi är inte överraskade. Och Anticimex tror att de kommit utifrån, in genom rören, säger hon.

För att det inte ska upprepas har det placerats elektriska fällor på den plats som Anticimex tror att råttorna använt för att ta sig in.

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Sköt råttor med gevär inne på Espresso House

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Råttor

Förskolebarn

Anticimex

Kök