Greta Thunberg: Vi behöver inte fler hyllningar

Klimataktivisten fick inte Nobels fredspris

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blev inget Nobelpris för favorittippade Greta Thunberg – men själv är hon varken förvånad eller besviken. 

Efter beskedet klimatstrejkade hon i Denver i Colorado där många i publiken tyckte att den svenska 16-åringen trots allt borde ha fått fredspriset. 

– Det är rätt upprörande att det inte blev hon, säger Aaron Stremel, 17. 

Tusentals unga och vuxna jublade när svenska Greta Thunberg klev upp på scenen på i Civic Center Park, i centrala Denver. 
 – Det är så mycket folk vart man än tittar! Det är överväldigande, sade Greta till publiken. 

Flertalet människor klättrade på både lyktstolpar och murar för att få en skymt av svenskan, och många höll upp skyltar med bilder på Greta. Även en svensk flagga syntes i folkhavet.

– Det borde inte vara upp till oss unga att leda kampen för klimatet. Men när ledarna beter sig som barn har vi inget val, fortsatte Greta, i sitt tal till samlingen. 

1 av 3 | Foto: Pontus Höök
Greta Thunberg i Denver.

Däremot nämnde hon ingenting i talet om morgonens besked då det stod klart att den norska Nobelkommittén valde Etiopiens premiärminister som vinnare av Nobels fredspris 2019 – trots att både Greta Thunberg och klimatrörelsen som hon startade för ett år sedan, Fridays for Future, länge har varit favorittippade vinnare hos spelbolagen. 
Samtidigt menade flera experter att det är svårt att koppla klimatkampen till arbetet med våldsamma konflikter, som fredspriset främst ska uppmärksamma – något som talade för att andra skulle få priset. 

Larissa, 11, är en av de som har åkt till Denver-strejken med sin skolklass och hon tycker att det är synd att Nobelpriset inte gick till Greta. 
– Jag är rätt ledsen. Men jag tycker att hon försökt bra, för hon är vår röst, säger hon. 

”Hon förtjänade det”

Även 17-åriga Aaron Stremel är besviken över att Nobels fredspris inte kammades hem av Greta Thunberg, eftersom att han tycker att hon är den som har lyckats lyfta klimatkampen till en ny nivå. 
– Jag känner att hon genuint förtjänade det, visst det fanns många favoriter – men det är rätt upprörande att det inte blev hon, säger han.

Greta Thunberg avslutade fredagens klimatstrejk med att säga att de unga aktivisterna inte kommer att backa tillbaka från sitt engagemang. 
– Fortsätt med kampen! ropade hon.

1 av 5 | Foto: Pontus Höök

”Behöver inte fler hyllningar”

Efter mötet skriver Greta i ett sms till Aftonbladet att hon varken är förvånad eller besviken över beskedet om att hon inte tilldelades Nobels fredspris och att det var en ära bara att vara nominerad.

”Jag tycker juryn gjorde ett bra val och ärligt talat tror jag inte skolstrejksrörelsen skulle tjänat på att vinna, vi behöver inte fler hyllningar, applåder och priser. Vi behöver omedelbar, konkret handling”, skriver klimataktivisten.

Nu fortsätter hennes resa genom Nord- och Sydamerika. I december kommer Thunberg att delta i COP25, FN:s klimatkonferens som äger rum i Santiago, Chile.

Publicerad:

LÄS VIDARE