Studie: Rött kött ökar risken för hjärtproblem

Ny forskning kopplat kött till hälsoproblem.
Ny forskning kopplat kött till hälsoproblem.

En färsk studie kopplar konsumtion av rött och processat kött till högre risk för hjärtsjukdomar och för tidig död. Den ökade risken gäller även vid konsumtion av fågel, enligt forskarna.

Det är forskare vid Northwestern- och Cornell-universitetet i USA som nu visar upp sina fynd. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine och visar att två portioner rött eller processat kött i veckan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med tre till sju procent. Den ökade risken gäller även vid två portioner fågel i veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom ökar risken för en för tidig död med tre procent vid två portioner kött i veckan, men det gäller inte vid konsumtion av fisk och fågel.

– Det gör en liten skillnad, men det är värt att dra ner på rött och processat kött. Köttkonsumtion kopplas även konsekvent till andra hälsoproblem som exempelvis cancer, säger Norrina Allen, en av forskarna bakom studien, till Reuters.

Till processat kött hör bland annat rökt, torkat och fermenterat kött.

Lagom är bäst

För bara ett par månader sedan rapporterade Aftonbladet om en ny studie vars resultat visade att rött kött inte är så farligt för kroppen som man tidigare trott. Men dietisten Duane Mellor rekommenderar ändå ett måttfullt intag.

– Att äta en lagom mängd kött, mindre än 85 gram per dag, är troligtvis säkert. Men om man ska se till hållbarhet och hälsa så rekommenderas ett intag på mindre än 70 gram per dag, säger han till nyhetsbyrån.

Publisert:

LÄS VIDARE