Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Så slår stormen Ciara till mot Sverige

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-09

Stormen Ciara slog till mot Sverige på söndagen.

Tåg, färjor och flyg ställdes in och ännu under måndagsmorgonen är nästan 16 000 hushåll utan ström.

En Gotlandsfärja gick under natten mot måndagen på grund i Visby hamn.

SMHI har gått ut med klass 2-varningar för stormbyar i Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. 

Hur stormigt är det där du bor?

Följ väderläget här!

  • Fastnålat inlägg
    10 feb 2020
    Hans Österman

    Just nu är nästan 16 000 abonnenter hos Vattenfall, Eon och Ellevio utan ström. Fördelningen ser ut så här: Ellevio: 1 326. Vattenfall: 11 093. Eon: 3 425.

    Siffrorna är uppdaterades klockan 05.49. Klicka på länkarna i respektive bolags namn för detaljerad info.

  • Hans Österman
    10 feb 2020

    En Gotlandsfärja gick under natten på grund i Visby hamn. HSC Gotlandia II slet sig från sina förtöjningar i stormen och blev stående 15 meter från kajen. Räddningstjänsten larmades klockan 01.29.

    – Vi bistod och byggde upp stegar så att de kunde få ombord nio personer ur personalen. De hade att stå i. Det var inte bara trossarna som släppte utan även elkablar och båten drog med sig ett elskåp från kajen, säger Henrik Johansson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

    Efter 03 var färjan tillbaka vid kajen.

    – De körde loss för egen maskin. Det var ganska odramatiskt givet hur mycket vind vi har, säger Andreas Stenius, räddningsman på Sjöräddningssällskapet i Visby.

    Det finns ännu inga uppgifter om eventuella skador på båten och om händelsen påverkar färjetrafiken under måndagen. Aftonbladet söker Destination Gotland.

  • 10 feb 2020

    Befinner mig i skrivande stund på Viking Line Mariella från Helsingfors till Sthlm. Detta är det absolut sjukaste jag har varit med om. Det gungar och svänger så ingen kan sova. Jag och min pojkvän kan inte ens befinna oss i hytten utan att det är en fara för oss. Porslin och vinflaskor krossas överallt och fartygets inredning åker runt. Man kan inte förflytta sig i fartyget utan att flyga som en vante.Förstår inte hur man ens kan släppa iväg ett fartyg i detta oväder.Folk är livrädda här!

    Kristina
  • 10 feb 2020

    Här i Skarpnäck har det blåst våldsamt under eftermiddagen och kvällen men nu verkar det ha avtagit, Peppe, peppar......

    Nisse
  • Hans Österman
    10 feb 2020

    SMHI har precis uppdaterat sina varningar. De flesta av söndagens stormrelaterade varningar har nu dragits tillbaka. Kvar ligger klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i Kalmar län och Blekinge län under natten. Öland och Gotland har klass 2-varningar för stormbyar.

    I Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg gäller en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar fram till måndag eftermiddag.

    Hela varningsläget finns här.

Redan tidigt på söndagen utökade SMHI sina vädervarningar inför stormvindarna som började dra in över Sverige under eftermiddagen och kvällen. Klass 1- och klass 2-varningar gällde i flera län under hela dagen.

Under natten mot måndagen hade dock de flesta av varningarna tillbaka.

Kvar ligger klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i Kalmar län och Blekinge län under natten. Öland och Gotland har klass 2-varningar för stormbyar.

I Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg gäller en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar fram till måndag eftermiddag.

Uppemot 30 m/s

Under söndagen drabbades Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland värst, med vindar uppemot 30 meter per sekund.

På Fegen i Svenljunga kommun hamnade två män i sjönöd när deras båt kapsejsade under vid 19-tiden. En stor sökinsats skickades ut i det hårda vädret. Vid 22.30-tiden meddelade räddningstjänsten att en av männen hittats vid liv på strandkanten.

Den andre var fortfarande saknad när räddningsinsatsen avbröts.

En personbil körde under söndagskvällen in i ett träd som rasat ner över vägen i Kristianstad.

Tåg ställdes in

Trafikverket hade förebrett sig noga för den kraftiga blåsten. Flera tågsträckor ställdes in i förväg eftersom de inte var säkrade för fallande träd.

På västkusten drabbades bland annat Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad och i södra Sverige stoppades sträckorna Helsingborg-Ängelholm, Halmstad-Värnamo och Jönköping-Nässjö.

Dessutom fick tågen mellan Eksjö och Nässjö ställas in.

Öresundsbron stängdes

Först vid 14-tiden på måndagen räknar Trafikverket med att kunna öppna upp trafiken om inga träd fallit över rälsen.

Även broar drabbades av vindarna. Öresundsbron, Uddevallabron och Angeredsbron tvingades stänga. Öresundsbron öppnades för trafik igen före midnatt men vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över sundet.

Flyg och färjor drabbades

Flygtrafiken drabbades med flera inställda avgångar från både Landvetter och Arlanda. Under söndagen tvingades ett Norwegianplan från Göteborg vända efter att inte ha kunnat landa i London.

På tillbakavägen kunde det inte heller landa på Landvetter och fick därför dirigeras om till Arlanda.

De hårda vindarna gjorde också att Destination Gotland ställde in färjor och ändrade i turlistan. Kvällsavgången Nynäshamn-Visby klockan 20.05 ställdes in liksom morgonavgången 07.15 i motsatt riktning.

Under natten mot måndagen gick dessutom en Gotlandsfärja på grund i Visby hamn när den slet sig från sina förtöjningar. Båten, HSC Gotlandia II, blev stående cirka 15 meter från kajen. Efter nästan två timmar kunde den köra loss för egen maskin och lägga till vid kajen igen. Det finns ännu inga uppgifter om grundstötningen påverkar måndagens avgångar. Aftonbladet söker Destination Gotland för besked.

Tusentals utan ström

Under tidiga måndagsmorgonen var nästan 16 000 hushåll hos de tre största elbolagen ännu utan ström.

– Nästan alla strömavbrott beror på stormen. På grund av säkerhetsrisken är montörerna inte ute på fältet, men vi försöker avhjälpa felen på annat sätt, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall, till TT.

Ovädret tillhör samma kraftiga lågtryck som stormen Ciara som blåst in från nordvästra USA och drabbar Storbritannien och Irland med vindar i orkanstyrka.

Vindarna har dock börjat mattas av

– Blåsten kommer att börja avta långsamt under natten, först i väst. Det dröjer längre innan det avtar över Gotland, det sker först på morgonen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Höga vindar drev upp skum från havet i Swansea, Wales. Stormen Ciara drog sig senare vidare mot Sverige.
Kraftiga vågor i North Ayrshire, Skottland.

Följ ämnen i artikeln