Benedictus XVI

Ex-påven höjer rösten: Behåll celibatet!

Av: 

TT

Ex-påven Benedictus 2014.
Ex-påven Benedictus 2014.

NYHETER

Den pensionerade påven Benedictus har hållit låg profil. Men det finns en fråga som han inte kan hålla tyst om: katolska präster måste fortsätta att leva i celibat, anser han.

Det fanns en viss oro över att den förste påven i modern tid som frivilligt lämnade sin post skulle bli ett slags skuggpåve. Men Benedictus har hållit relativt låg profil sedan han avgick 2013.

Det progressiva förslaget om att tillåta gifta män att prästvigas i Amazonas, vilket om det blir verklighet skulle innebära ett stort avsteg från katolska kyrkans princip att präster ska leva i celibat, har dock fått honom att reagera.

"Jag kan inte hålla tyst!" skriver han i en bok tillsammans med den ärkekonservativa kardinalen Robert Sarah. Ett utdrag ur boken publicerades av franska Le Figaro i helgen.

Viri probati

Det var vid en synod i oktober förra året som biskopar rekommenderade att gifta män som anses särskilt moraliskt anständiga (viri probati) ska kunna prästvigas i avlägsna områden i Amazonas, där det är svårt att få tag i präster. Mer konservativt lagda kritiker varnade dock för att en sådan idé snabbt skulle kunna få spridning.

Förslaget godkändes emellertid av synoden. Påven Franciskus väntas meddela sitt beslut i frågan de kommande veckorna eller månaderna, enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Benedictus manar dock katolska kyrkan att inte vackla inför "diaboliska lögner" och "bristfälliga krav" som vill "devalvera det prästliga celibatet". Det är viktigt med avhållsamhet för att kunna koncentrera sig på sitt kall, anser han.

Ny väg för kyrkan?

Ex-påven är numera 92 år och bor i Vatikanen. När han avgick lovade han att föra en tillvaro bortom världens ögon, men han har gjort en del intervjuer, skrivit artiklar och bidragit till böcker. Benedictus försäkrade dock "ovillkorlig vördnad och lydnad" till sin efterträdare – vilket gör utspelet om celibatet ganska iögonfallande, med tanke på att Franciskus ännu inte lagt fram sitt beslut.

Benedictus är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Franciskus ses allmänt som mer progressiv, men han har också sagt att han ser celibat som en gåva till kyrkan och att han inte tror på valfritt celibat. Franciskus har dock medgett att det kan behövas särskilda möjligheter på avlägsna platser där det råder brist på präster.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Påven lyfter sekretess om sexövergrepp

ÄMNEN I ARTIKELN

Benedictus XVI

Vatikanen

Johannes Paulus II

Katolska kyrkan