Försvaret anklagas för miljöbrott – stäms på miljonbelopp

avOscar Schau

1 av 2 | Foto: TT
Uppsala kommun säger att kommuninvånatnas vattenavgift har ökat delvis på grund av de skadliga ämnena.

Uppsala vatten anklagar Försvarsmakten för att ha förorenat grundvattnet i kommunen med cancerframkallande ämnen.

Nu stämmer kommunen försvaret på 225 miljoner kronor, skriver UNT.

Under flera år har diskussioner mellan Uppsala kommun och Försvarsmakten pågått rörande det brandskum som används på försvarets övningsområden.

Kommunen menar att skummet är boven bakom upptäckta PFAS-ämnen i mark- och grundvattnet i kommunen, ämnen som kan vara hälsofarliga och cancerframkallande.

Priset för att sanera ämnena bedöms landa på över 225 miljoner kronor – en nota kommunen nu vill att Försvarsmakten betalar.

”Haft samtal utan resultat”

Kommunbornas vatten- och avfallsavgift ökar delvis på grund av de skadliga ämnena, vilket kommunen inte tycker är rättvist.

– Vi är inte överens med Försvarsmakten om att det är de har orsakat föroreningarna. Under flera år har vi haft samtal utan resultat. Vi behöver hjälp från rättslig instans för att komma framåt, säger Rafael Waters (S), ordförande för Uppsala vatten och avfall, till Uppsala Nya Tidning.

Försvarsmakten vill ännu inte kommentera ärendet och har än så länge nöjt sig med att ge svar via ett mejl till tidningen.

”Försvarsmakten har ännu inte yttrat sig över stämningsansökan från Uppsala vatten och avfall AB utan begärt anstånd hos domstolen till och med den 30 september. I och med att Försvarsmakten varken medgett eller bestridit stämningsansökan, än mindre angett skäl för sin inställning, kan vi inte uttala oss i ärendet.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott

PFAS

Cancer