Miljöbrott

Försvaret anklagas för miljöbrott – stäms på miljonbelopp

Av: 

Oscar Schau

NYHETER

Uppsala vatten anklagar Försvarsmakten för att ha förorenat grundvattnet i kommunen med cancerframkallande ämnen.

Nu stämmer kommunen försvaret på 225 miljoner kronor, skriver UNT.

Under flera år har diskussioner mellan Uppsala kommun och Försvarsmakten pågått rörande det brandskum som används på försvarets övningsområden.

Kommunen menar att skummet är boven bakom upptäckta PFAS-ämnen i mark- och grundvattnet i kommunen, ämnen som kan vara hälsofarliga och cancerframkallande.

Priset för att sanera ämnena bedöms landa på över 225 miljoner kronor – en nota kommunen nu vill att Försvarsmakten betalar.

”Haft samtal utan resultat”

Kommunbornas vatten- och avfallsavgift ökar delvis på grund av de skadliga ämnena, vilket kommunen inte tycker är rättvist.

– Vi är inte överens med Försvarsmakten om att det är de har orsakat föroreningarna. Under flera år har vi haft samtal utan resultat. Vi behöver hjälp från rättslig instans för att komma framåt, säger Rafael Waters (S), ordförande för Uppsala vatten och avfall, till Uppsala Nya Tidning.

Försvarsmakten vill ännu inte kommentera ärendet och har än så länge nöjt sig med att ge svar via ett mejl till tidningen.

”Försvarsmakten har ännu inte yttrat sig över stämningsansökan från Uppsala vatten och avfall AB utan begärt anstånd hos domstolen till och med den 30 september. I och med att Försvarsmakten varken medgett eller bestridit stämningsansökan, än mindre angett skäl för sin inställning, kan vi inte uttala oss i ärendet.”

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen: Så räddar du djur och barn från överhettning i bilen

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöbrott

Uppsala

Brott

Försvarsmakten

PFAS

Cancer