Morden på Utøya

Utöya–monumentet vandaliserat – med hakkors

Av: 

Lovisa Sars

Minnesmonumentet över offren för terrorattacken på Utöya vandaliserades under natten till måndag – med ett hakkors.
Minnesmonumentet över offren för terrorattacken på Utöya vandaliserades under natten till måndag – med ett hakkors.

NYHETER

Minnesmonumentet över offren för terrorattacken på Utöya vandaliserades under natten till måndag – med ett hakkors. I dag är det åtta år sedan 77 personer miste sina liv i terrorattacken i Oslo och på Utöya.

– Jag är chockad och mållös. Det här är att vanära offren efter den 22 juli, säger Fabian Wahl Sandvold, chef för AUF Vestfold.

På måndagsmorgonen anmälde förbipasserande vandaliseringen av minnesmonumentet som ligger Tønsberg, cirka tio mil söder om Oslo, vilket Tönsbergs Blad rapporterat om. Bilden på det vandaliserade monumentet har sedan dess spridits i norska medier.

– Jag är chockad och mållös. Det här är att vanära offren efter den 22 juli, säger Fabian Wahl Sandvold, chef för AUF Vestfold till NRK Nyheter.

Kommunen var snabbt på plats för att sanera stenen och hakkorset finns inte längre kvar. I kväll hålls en minnesstund vid monumentet, för att hedra offren som miste sina liv för åtta år sedan.

”Vi måste stå upp mot hat”

– Det är viktigt att vi är många som stödjer de överlevande och minnet av de som dödades. Vi måste stå upp mot hat, säger Wahl Sandvold till tidningen.

Polisen var på plats under morgonen när anmälningen gjordes. De uppger för tidningen att de ännu inte har någon misstänkt för vandaliseringen.

Minnesmonumentet står i Minneparken i Tönsbergs centrum. Monumentet finns i totalt 53 exemplar runt om i Norge, i 53 olika kommuner.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi får aldrig ta vår demokrati för given

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Utøya

Oslo

AUF

Brott

Nazism

Norge