”Tänker på alla mammor, pappor och syskon”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Erik Abel/TT
Johan Hellström, chefsinstruktör, på Umeå fallskärmsklubb vid ett kors på marken intill klubben i Umeå, två dagar efter den flygolycka där nio personer omkom.

Chefsinstruktören Johan Hellström hade hoppat fallskärm med samtliga av dem som omkom i söndagens flygolycka. Vissa hade han tävlat med, andra hade han haft som elever.

– Ingen ska behöva överleva sina barn. Det är fruktansvärt.

Johan Hellström gestikulerar mot en stor hylla längs med väggen inne på Umeå fallskärmsklubb. Där hänger fallskärmsdräkter på några krokar, ett gäng röda och svarta hjälmar står uppradade på översta hyllan. Mellan några plastlådor ligger en snusdosa bredvid ett par glasögon.

– Det är tufft att gå här, och se att det är grejer som är kvar, säger han.

På väggen mittemot hänger en svart t-shirt med texten "I can't adult today, I'll go skydiving".

Johan Hellström, klubbens chefsinstruktör och ansvarig för fallskärmsverksamheten, var inte själv på plats i Umeå när flygolyckan inträffade i söndags. Han stod i Slovenien och förberedde sig för ett fallskärmshopp när han fick ett SMS.

– "Hoppledare här, ring upp mig så snabbt som möjligt". Så jag ringde upp och sade: "säg inte att det har hänt något tråkigt", för det förstod jag ju direkt.

Genom telefonen fick han höra att man sett flygplanet gå ned i marken, men att man inte sett några skärmar komma ut.

Planet hade väntläge

TT: Vad går att fastställa om händelseförloppet?

– De fakta som finns i dag är att flygplanet var på 4 000 meter. Det är på den höjden som man börjar fälla hoppare. Och vi vet att planet hade haft ett vänteläge i luften innan. I övrigt är det Haverikommissionen som får göra det här.

I måndags kväll landade han i Umeå.

– Då mötte jag några hopparvänner på flygplatsen. Det var första gången som man tillät sig själv att grina ordentligt. Det var riktigt skönt att få vara ledsen på riktigt, säger Johan Hellström.

Fallskärmshoppningen består av två delar, säger han.

– Dels är det själva hoppningen, som i sig är fantastisk. Och det andra är gemenskapen. Man umgås över åldersgränser, skrågränser, könsgränser. I luften är vi alla lika.

"Lärt dem hoppa fallskärm"

Han kände alla dem som omkom i flygolyckan.

– Jag har hoppat med samtliga av dem. Tävlat med några av dem. Det är många som är i början av livet, som inte är så... gamla.

– Jag har haft dem som elever och lärt dem hoppa fallskärm.

I klubben fanns ett 50-tal medlemmar, där 25-30 var aktiva hoppare. Flygolyckan som krävde nio liv innebär att klubben förlorade nästan en tredjedel av sina aktiva medlemmar.

– Mina tankar går framför allt till de anhöriga. Jag tänker på alla mammor, pappor och syskon. Jag har både barn och barnbarn själv. Ingen ska behöva överleva sina barn. Det är fruktansvärt.

TT: Vad kommer att hända de närmsta veckorna?

– Det blir ett sorgearbete. Det handlar om att ta hand om varandra, och försöka besvara alla frågor. Och det kommer bli väldigt många begravningar att gå på.

Publicerad:

LÄS VIDARE