Lukasjenko kallade demonstranterna för ”råttor”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

I den belarusiska statspropagandan var Aleksandr Lukasjenko den stora vinnaren efter söndagens massdemonstrationer.

I stället för att visa folkmassorna var det tomt på gatorna i ett filmklipp där presidenten flög över Minsk i helikopter.

Iförd skottsäker väst och med ett gevär vid sin sida spanade Lukasjenko ner över staden och kallade demonstranterna för ”råttor”.

Mellan 100 000 och 200 000 människor demonstrerade under söndagen i Minsk mot Lukasjenkos påstådda valseger. För 15:e dagen i rad gick stad efter stad i Belarus ut i protest mot presidenten.

Medan de fredliga demonstranterna intog huvudstadens centrum spärrades presidentpalatset av, med hjälp av en stor mängd svartklädda Omon-soldater.

På kvällen publicerade den statliga Telegram-kanalen Pul Pervogo flera tv-klipp med Aleksandr Lukasjenko. Svartklädd, med skottsäker väst och ett gevär vid sin sida flyger han i helikopter över stadens gator, med tonårige sonen Nikolaj i militärkläder vid sin sida.

Sonen frågar var alla demonstranter är. ”De har sprungit sin väg”, svarar fadern medan kameran zoomar in gatorna där demonstranterna inte var. Sedan påstår han att ”de skingrades som råttor”, rapporterar tidningen Meduza.

I ett annat filmklipp, efter landningen, tackar han Omon-soldaterna för deras insats. De svartklädda soldaterna klappar händer och säger ”vi är med dig till slutet”.

Presidentens pressekretare Natalja Eismont påstod efter demonstrationerna att demonstranterna hade som mål att storma presidentpalatset, men att de blev rädda och sprang därifrån.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

PODD Aftonbladet Daily i protesternas Minsk

Vi pratar med Aftonbladets Staffan Lindberg, på plats i Belarus.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN