Larmet från Kina – polisen samlar dna från 70 miljoner män

Kinesiska myndigheter har samlat in dna från upp till 70 miljoner män.

Den som vägrar att lämna blod ”svartlistas”.

– Det är risken att bli dömd för ett brott man inte begått som oroar mig mest, säger en kinesisk rättsaktivist, till New York Times.

Polisen i Kina trappar upp sin övervakning. Tidigare har det bland annat rapporterats om att landets polismyndighet har tillgång till hundratals miljoner kameror som drivs av artificiell intelligens och har möjligheten att känna igen ansikten på bara en sekund.

Det går att dra flera liknelser med dystopiska sci-fi-berättelser men övervakningen slutar inte där.

Samlar dna från 70 miljoner män

New York Times rapporterar att landet har samlat dna från mellan 35 och 70 miljoner av landets 700 miljoner män.

Polisen har sedan 2017 byggt upp ett register över dessa män och nu kan de i praktiken se vem alla mäns närmsta manliga släktingar är.

Polisen själva menar att det här är nödvändigt för att fånga kriminella och att männen själva har gått med på att finnas i det här registret när de har lämnat blod.

Kvinnor finns däremot inte med i detta register och förklaringen är kort: män begår fler brott.

Personer i Peking, Kina.
Personer i Peking, Kina.

Listas som ”svart hushåll”

Nu höjs kritiska röster kring Kinas bevakningsmetoder och New York Times har varit i kontakt med kinesiska män som hävdar att de blev tvingade att ge sitt blod till polistjänstemännen.

– Om de inte fick ta blod skulle vi bli listade som ett ”svart hushåll”, säger Jiang Haolin, en dataingenjör från norra Kina till tidningen.

Om en familj listas som ett ”svart hushåll” innebär det att familjen inte får resa eller besöka sjukhus.

Rädsla för att bli ditsatt

Det finns också en rädsla i landet att dna från databasen kan placeras på brottsplatser och att folk kan dömas för brott de inte begått.

– I vissa fall kan ditt blod och saliv som har samlats in placeras på brottsplatser. Du är inte där, med ditt dna kan vara på brottsplatsen. Det är risken att bli dömd för ett brott man inte begått som oroar mig mest, säger Li Wei, en kinesisk rättsaktivist.

Arkivbild på dna-test.
Arkivbild på dna-test.

Amerikanskt företag bakom

Bakom den kinesiska dna-insamlingen står det amerikanska företaget Thermo Fisher. De själva hävdar att deras dna-kit som de erbjuder den kinesiska polisen håller global standard och att de är medvetna om hur viktigt det är att veta hur deras produkter används av sina kunder.

– Vi är stolta över att vara en del av alla positiva sätt dna-identifiering har använts. Från att hitta kriminella, till att stoppa trafficking och att fria oskyldigt anklagande, säger företaget till NYT i ett uttalande.

Missa inte: Jackpott på Stryktipset - experten har en skrällspik
Publisert: