Mordet på Olof Palme

Aftonbladet erfar att regeringen informerats: ”De har mordvapnet”

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

Onsdagens Palmebesked väntas bli historiskt – och Aftonbladet erfar att regeringen redan har informerats.

Chefsåklagare Krister Petersson har utlovat teknisk bevisning och enligt personer med känningar inom Socialdemokraterna har Palmeutredarna säkrat ett vapen:

– De har mordvapnet, säger S-profilen Daniel Suhonen.

Palmeutredningen går nu in på upploppet – det är en fråga om timmar innan chefsåklagare Krister Petersson på onsdag går ut med sitt beslut som emotses världen över.

Aftonbladet erfar genom källkontakter att regeringen genom Justitiedepartementet har informerats om händelseutvecklingen och det huvudsakliga innehållet som ligger till grund för åklagarens beslut.

Palmeåklagaren Krister Petersson.

Uppgifterna stöds av tidigare spaningsledaren Dag Andersson:

– Det var ju regeringsbeslut på att man skulle ha utredningen i gång så jag skulle mycket väl tro att man måste ha någon kontakt med regeringen inför ett beslut, säger Dag Andersson.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att det troligen är frågan om en död person som kommer att presenteras som gärningsman och därför kommer något åtal inte att kunna väckas.

”Har teknisk bevisning”

Men även om det är en död person som står i centrum förväntas åklagaren behöva lägga fram bevis som hade hållit för ett åtal, för att med trovärdighet kunna lägga ner utredningen.

I en mindre uppmärksammad intervju på engelska med SR:s Radio Sweden sa chefsåklagare Krister Petersson inför årsdagen av Palmemordet den 19 februari i år:

– Vi analyserar saker som funnits i utredningen på nytt, vi har fått fram teknisk bevisning och vi har förhört vittnen.

Olof Palme 1985.
Daniel Suhonen, socialdemokratisk debattör.

Enligt S-profilen Daniel Suhonen handlar den tekniska bevisningen om att Palmeutredarna lyckats få fram en helt avgörande pusselbit som saknats ända sedan mordnatten.

– De har mordvapnet, säger han till Aftonbladet.

Han hänvisar till källor ”djupt inne” som belägg för uppgiften.

”Är övertygad”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om startskottet för chefsåklagare Krister Peterssons optimism i fråga om Palmeutredningen.

Enligt ett diarieutdrag från Nationellt forensiskt centrum skickade Palmegruppen in flera begäran om undersökningar under höst och vinter 2017 som innefattade både provskjutningar och dna-analyser. 19 februari 2018 kom resultatet och åtta dagar senare sa chefsåklagaren Krister Petersson till SVT:s ”Veckans brott”:

– Jag är övertygad om att vi ska lösa det.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Olof Palme

LÄS VIDARE

Guardian: Palmeutredarna mottog dossier i Sydafrika i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Palmemordet

Krister Petersson

Mord

Vapen

Daniel Suhonen

Olof Palme