Nya skräcksiffran från Brasilien – en död i minuten

Av: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Brasilien skakas av höga dödstal.

Samtidigt vill president Bolsonaro börja öppna upp landet igen.

Dessutom hotar han att följa Trumps exempel och lämna WHO.

Coronaviruset har tagit ett rejält grepp om Sydamerikas folkrikaste land.

Under den senaste veckan slogs ett nytt dystert dygnsrekord för antalet döda – 1 473 personer. Det motsvarar mer än ett dödsfall i minuten.

Ungefär samtidigt passerade Brasilien 34 000 döda totalt och gick därmed om Italien, det land som hittills fått symbolisera coronavirusets tragiska effekter.

Brasiliens president Jair Bolsonaro till häst möter anhängare utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro till häst möter anhängare utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia.

Kallade viruset ”liten influensa”

President Bolsonaro har kritiserats hårt för att inte ha tagit pandemin på allvar och kallat coronaviruset ”en liten influensa”.

I fredags hotade han med att avsluta landets medlemskap i WHO, och kallade Världshälsoorganisationen ”politisk och partisk”.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, sa Bolsonaro till journalister utanför presidentpalatset, enligt TT.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Gravsättning på Vila Formosa, latinamerikas största kyrkogård, utanför Sao Paulo i Brasilien. Antalet begravningar har ökat med 30 procent under coronapandemin.

Utspelet kommer efter att WHO gått ut och varnat länder för att lätta på sina restriktioner för snabbt, innan antalet smittade börja sjunka.

Men varningarna har retat upp Bolsonaro, som fortsätter att driva på delstaternas guvernörer att öppna upp landet igen. Han menar att den ekonomiska skadan som ett nedstängt samhälle kan orsaka är värre än hälsoriskerna, rapporterar CNBC.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En avliden person begravs på Vila Formosa.

Två ministrar har slutat

Opinionsmätningar visar att stödet för presidenten har sjunkit, något som kopplas till hur Bolsonaro har hanterat coronapandemin, rapporterar Reuters. I maj slutade två av hans hälsoministrar inom loppet av en månad.

Brasilien och Mexiko är just nu de länder i världen som har den största ökningen av konstaterat smittade. Brasiliens dödssiffra, som under lördagskvällen låg på 35 211, är den tredje högsta i världen.

Sammanlagt är 651 980 personer i landet bekräftat smittade.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En stor mängd nya gravar har grävts på Vila Formosa med anledning av pandemin.
Publicerad:

LÄS VIDARE