Landvetter

Brand utom kontroll vid Landvetter – vattenbombas

Av: 

Sara Milstead

Klas Widestrand

TT

NYHETER

En skogsbrand rasar i närheten av Landvetter flygplats utanför Göteborg. Branden är inte under kontroll och räddningstjänsten har använt både brandflyg och helikopter, rapporterar Göteborgs-Posten.

Skogsbranden vid Landvetter är en av flera som härjar runtom i landet på tisdagen.

Larmet om branden i Eskilby utanför Landvetter kom in strax efter klockan 17 på tisdagen.

– Branden är på en svårtillgänglig plats, vi är två stationer, men har flera pågående bränder i regionen, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg, till GP.

Brandflyget lämnade tidigare under kvällen området, men helikoptern är fortfarande på plats.

Brand vid sjukhus

I Norrköping har Vrinnevisjukhuset gått in i stabsläge till följd av en brand i närheten. Anställda råds att inte öppna dörrar och fönster för att undvika giftig rök i lokalerna.

– Vi följer händelseutvecklingen, men verksamheten pågår som vanligt, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid sjukhuset.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har på tisdagen beslutat att sätta fyra helikoptrar i högsta beredskapsläge på två platser i södra Sverige – Göteborg och Växjö. De ska vara i luften inom 90 minuter om de behöver hjälpa till vid en skogsbrand.

Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, säger att det är ovanligt höga brandriskvärden för säsongen.

– Vi har under senaste tiden sedan förra sommaren jobbat mycket med att stärka skogsbrandsresurserna, säger han.

"Hoppat med vinden"

Under måndagen rasade en stor skogsbrand på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved. Under tisdagen har ett trettiotal personer från räddningstjänsten och frivilligorganisationer arbetat med att bland annat blötlägga en begränsningslinje runt brandområdet.

I Njurunda söder om Sundsvall bröt en stor gräsbrand ut vid 15-tiden på tisdagen, totalt har omkring 12 hektar mark drabbats. Ännu på kvällen är räddningstjänsten kvar på platsen för att släcka branden.

– Vi är kvar med en mindre styrka. Branden är under kontroll, men det krävs nog några timmars arbete till, säger Thomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Skogsbränder har även brutit ut i trakten kring Markaryd, samt en utanför Hunnebostrand i Bohuslän. Bland annat har det brunnit norr om Traryd. Där har räddningstjänsten fått branden under kontroll men personal kommer att finnas på plats under hela natten.

– Det har varit fruktansvärt blåsigt. Branden har spridit sig med vinden och hoppat över begränsningslinjen in på andra områden, säger insatsledaren Nicklas Henningsson.

"Inget tydligt slut"

Vid en brand i Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, upprättade räddningstjänsten en bevakningszon och Försvarsmakten har under dagen hjälpt till med att vattenbomba området.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet eftersom de fått information om att branden kan ha startats av skogsmaskiner. Polisen vill utreda hur företaget tänkt om arbete i området under den pågående torkan.

MSB har skickat ett varningssms till boende som befinner sig i trakterna kring Åbuamossen där det brinner kraftigt och uppmanat människor där att göra sig beredda på att evakuera.

SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Enligt meteorologen Henrik Reimer ser brandrisken ut att bestå åtminstone till helgen.

– Det har ju varit flera veckor utan några större nederbördsmängder, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr ser vi inget tydligt slut heller, säger han till TT.

– Det kan dra in lite regn mot helgen, främst i södra och västra Götaland, men prognosen är osäker fortfarande.

Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Landvetter

LÄS VIDARE

Risk för valborg utan eld

ÄMNEN I ARTIKELN

Landvetter

Norrköping

Njurunda

Bränder

Skogsbränder

Vrinnevisjukhuset

AB Voice