Hovet: Det har varit för tufft

”Syskonen har känt till det”

Publicerad 2019-04-23

Drottning Silvia och ­hennes syskon har länge önskat att sanningen om familjens flytt från Tyskland skulle komma fram.

– Men det här är framför allt drottningens brors historia och han har inte velat berätta förrän nu, säger Margareta ­Thorgren, hovets informationschef. 

Ralf Sommerlath fyller 90 år i höst. Först nu känner han att historien kan berättas. Om flykten, skenavrättningen och vad som hände sedan.

– Syskonen har känt till det men han har inte velat tala om det med sina barn och barnbarn. Det har varit för tufft, säger Margareta Thorgren.

Skrivit ned allt

Ralf Sommerlath har först nu samlat och skrivit ned händelserna i en skrift som han har delat ut till sina närmaste.

– Drottningen har berättat för mig att brodern tidigare skjutit historien ifrån sig och har inte velat ta upp det utan han har begravt det inom sig, säger Margareta Thorgren.

Drottningen berättade historien för SVT:s reporter Ingrid Thörnqvist i samband med ett annat möte. 

– Syskonen har försökt att få honom att berätta om det här, vilken hjälte han är. Och nu inför sin födelsedag har han valt att dokumentera händelsen på ett för honom värdigt sätt, säger Margareta Thorgren.

– Det är en stark historia som drottningens familj levt med. Även om drottningen var liten finns minnena där. 

Ralf de Toledo Sommerlath med sin fru Charlotte de Toledo Sommerlath. I höst fyller Ralf 90 år. Först nu känner han att han kan berätta sanningen om familjens flykt.
Ralf de Toledo Sommerlath med sin fru Charlotte de Toledo Sommerlath. I höst fyller Ralf 90 år. Först nu känner han att han kan berätta sanningen om familjens flykt.

”Har starka band”

Ett familjetrauma?

– Det är en svår sak naturligtvis, som det kanske är lättare att förtränga (än att prata om).

Hur ser drottningen på sin historia, sin bakgrund i dag?

– De har starka band i familjen, hon står sina bröder nära. Det är en familjehistoria som har bundit dem samman, säger Margareta Thorgren. 

– Jag förstår också varifrån drottningen har fått sitt starka engagemang när det handlar om flyktingar. Hon lever sig verkligen in i deras situation och säger alltid att det finns bara en väg framåt och det är att hjälpa. 

– Jag har inte tidigare känt till denna historia och vad som hände familjen. Men jag förstår nu att hennes engagemang kommer ifrån att hon själv har upplevt en flykt.


Fyller 90 år i höst

Ralf de Toledo Sommerlath föddes 1929 och är Walther och Alice Sommerlaths äldste son. Silvia är född 1943. Däremellan föddes också bröderna Jörg (1941–2006) och Walther, född 1934. 

Ralf Sommerlath bor i Tyskland med sin fru Charlotte och fyller 90 i november. 

LÄS VIDARE