Coronapandemin

Flest smittade i USA – militärsjukvård på väg

Av: 

TT

NYHETER

Antalet döda i covid-19 har passerat 1 100 i USA – som nu också har flest antal bekräftade fall i världen, enligt en sammanställning av Johns Hopkins University.

Värst drabbad är delstaten New York – och dit kommer ett stort militärt sjukvårdsfartyg på måndag.

Människor i New York köar för att testas för att se om de är smittade med det nya coronaviruset.
Människor i New York köar för att testas för att se om de är smittade med det nya coronaviruset.

Enligt sammanställningen passerade USA både Italien och Kina under torsdagskvällen, svensk tid. USA hade då 82 404 bekräftade fall, mot 81 782 i Kina och 80 589 i Italien. Antalet döda i USA hade stigit till 1 124 personer.

I delstaten New York har 385 smittade personer dött sedan ytterligare 100 avlidit under det senaste dygnet, sa guvernör Andrew Cuomo på torsdagen.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Utrustning saknas

Omkring 37 260 personer har bekräftats smittade i New York och Cuomo lyfter varningsflagg för vad som väntar.

– Alla scenarier som är realistiska kommer att överväldiga sjukvårdssystemet, säger han.

Cuomo varnar för att bristen på sjukvårdsutrustning är enorm och att antalet sjukhusplatser behöver utökas till ungefär 140 000 från dagens cirka 53 000.

Det militära amerikanska sjukhusfartyget Mercy, systerfartyg till USNS The Comfort som nu skickas till New York.

Stort sjukvårdsfartyg

President Donald Trump sade på torsdagskvällen att ett stort militärt sjukvårdsfartyg ska komma till staden New York på måndag. Det handlar om fartyget The Comfort med omkring 1 000 vårdplatser.

Enligt tidningen The New York Post har fartyget, som är en ombyggd oljetanker, också tolv fullt utrustade och moderna operationssalar och sjukvårdspersonal på uppemot 1 200 personer.

Tanken är att fartyget ska ta emot andra patienter än de som har smittats med coronaviruset, för att avlasta den övriga sjukvården under coronakrisen.

The Comfort har ett systerfartyg, Mercy, som är stationerat på USA:s västkust. Mercy har beordrats till Los Angeles, för att avlasta sjukhusen där på motsvarande sätt.


Bekräftat antal smittade och döda i världen

* Alla länder med en folkmängd under 100 000 är bortplockade från listan på smittade och döda per 100 000 invånare. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten, alla övriga kommer från Johns Hopkins University, CSSE och uppdateras dagligen.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Skicka blommor och överraska alla du inte kan träffa med en vacker bukett: Välj hemleverans och stötta din lokala blomsterhandel här.

Extern länk från Interflora

Läs mer


Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

USA

Coronaviruset

New York