SMHI: Risk för brand, värme och mycket regn

Av: TT

Publicerad:
På vissa platser i landet finns det en risk för både skogsbrand och stora regnmängder. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
På vissa platser i landet finns det en risk för både skogsbrand och stora regnmängder. Arkivbild.

Måndagens väder är varierande. I södra Sverige varnar SMHI för höga temperaturer, från Gävleborg till Österlen är det brandrisk, och i delar av landet finns det risk för stora regnmängder.

Helgen har varit varm i stora delar av landet, på vissa platser så varm att SMHI har varnat för höga temperaturer.

– Vi har utfärdat varningar för höga temperaturer i Skåne och Halland, de gäller fram till i dag och sen är det lite svalare luft som ska röra sig in, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Risk för brand

Med varmt och torrt väder kommer även en risk för brand som i nuläget sträcker sig från Gävleborgs län till Österlen i Skåne. I flera kommuner har man även utfärdat eldningsförbud.

– Risken för bränder i skog och mark är stor eller på sina håll mycket stor.

Men det är inte bara torka och värme som orsakar problem under dagen – SMHI har även utfärdat en risk för stora regnmängder i Skåne, Kronoberg, Jönköping, Halland och delar av Västra Götaland.

– Just nu har vi ganska kraftiga åskskurar över främst Kronoberg men de letar sig även in lite över Skåne och Jönköpings län.

I bland annat Jönköping och Kronoberg är det risk för både skogsbrand och stora regnmängder, vilket beror på att skurarna är lokala.

– På vissa håll får vi inget regn alls vilket gör att där är det fortsatt torrt, säger Charlotta Eriksson.

"Kraftiga skurar"

Resten av landet ser ut att klara sig från regn under dagen, med undantag för norra Norrland där det kan komma ett lätt regn. I regionerna där risken är utfärdad rör det sig om minst 35 millimeter på tre timmar.

– Det är riktigt kraftiga skurar. Att det kommer på kort tid gör att det blir svårt för dagvattensystem och mark att ta upp regnmängderna, säger Eriksson.

Varningen för höga temperaturer och risken för stora regnmängder gäller bara för måndagen, men risken för skogsbrand kvarstår.

– Tittar vi på vädret i veckan så kommer det att vara varmt, även om vi inte kommer att ha några varningar för temperaturen så kommer det vara högsommarvärme med temperaturer på upp mot 25 grader på många håll. Det är tillsvidare så får vi se hur det utvecklar sig, säger Charlotta Eriksson.

Publicerad: