Småbarnslivet fick henne att gå in i väggen

Av: Rasmus Thedin

Publicerad:
”Chocken för min del var att jag kunde bli så sjuk av det. Jag hade aldrig sovit dåligt innan. Jag kände mig otroligt klen”, säger Mirijam Geyerhofer.
Foto: Rasmus Thedin
”Chocken för min del var att jag kunde bli så sjuk av det. Jag hade aldrig sovit dåligt innan. Jag kände mig otroligt klen”, säger Mirijam Geyerhofer.

“Lite trött bara, annars bra”. Så heter Malmöförfattaren Mirijam Geyerhofers just utkomna bok om hur man överlever sömnbristen under småbarnsåren.

Författaren tar avstamp i egna upplevelser.

– Vi måste prata mer om saker som får oss att må dåligt, även om det är våra barn, säger hon.

Mirijam Geyerhofer fick sitt andra barn i april 2015. Barnet sov väldigt dåligt under lång tid, vilket gjorde att inte heller Mirijam fick sova. Det slutade med kollaps.

När dottern var 1,5 år föll Mirijam ihop på köksgolvet och kunde inte resa sig. Hon fick föras med ambulans till sjukhus med en misstänkt stroke. När det visade sig att hon inte fått en stroke, utreddes hon för MS. Inte heller det stämde.

– De konstaterade att jag bara var trött, säger Mirijam Geyerhofer.

Då hade hon under en tid haft en del fysiska besvär. Stickningar och domningar och känslan av kallt vatten som rann nedför ryggen. Men hon hade inte orkat ta tag i problemen.

– När jag fick diagnosen var första reaktionen lättnad. Den andra reaktionen var att det var orimligt att man kunde må så dåligt av sömnbrist.

”Eftersom ingen annan gjort det”

Efter ytterligare 1,5 år sov dottern bättre igen och så också Mirijam. Då blev hon snabbt mycket bättre.

– Eftersom ingen annan redan gjort det tänkte jag att då får jag skriva den här boken. Och när jag pratat med andra har jag förstått att de också mått dåligt. Många känner dock att det är dem det är fel på, att de är klena. För det är vedertaget att alla är trötta som har småbarn. Men man tänker inte på att det är olika nivåer av trötthet och att olika kroppar reagerar olika.

Hon hittade böcker till folk som inte sover av andra anledningar och hon hittade korta avsnitt i föräldraböcker.

– Men inte den självhjälpsbok jag behövde. Så nu har jag skrivit en populärvetenskaplig fack/handbok om sömnbrist riktad främst till småbarnsföräldrar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

LÄS VIDARE

Sover bra

Innan boken kom ut fick hon höra att den verkligen behövdes och det gjorde henne nervös för att den kanske inte skulle leva upp till förväntningarna.

– Men jag har fått jättebra respons. Men eftersom grunden till den är att jag blev sjuk, tror många att den handlar om mig. Men det hade blivit tråkigt. Den är baserad på jättemånga intervjuer med experter; sömnforskare, relationsexperter, BVC-personal, KBT-terapeuter…

Nu mår hon bra, även om sömnproblemen satt sina spår.

– Jag har ett annat sätt att ta mig genom vardagen, och behöver skriva fler listor. Stresståligheten är försämrad. Jag får se mig själv som en före detta utmattad. Men jag sover bra.

Hennes råd till småbarnsföräldrar är att be om hjälp hos BVC, samt be om avlastning från släkt och vänner.

– Och prata om hur du mår. När man skaffar barn ska man vara så glad och lycklig. Man vill inte klaga, för då kan det låta som att man klagar på barnen och på föräldraskapet. Men vi måste prata mer om saker som får oss att må dåligt, även om det är våra barn, utan att det gör oss till dåliga föräldrar, säger Mirijam Geyerhofer.

Publicerad: