Sölvesborgs styre stoppar regnbågsflaggan

Av: 

TT

Den så kallade Prideflaggan ska inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg, enligt kommunens politiska styre SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Men det är ett beslut som stöter på patrull.

Enligt SD-kommunalrådet Louise Erixon kommer kommunen bara att följa allmänna och nationella flaggdagar, skriver Blekinge Läns Tidning. Hon poängterar att det är viktigt för Samstyret att flaggningen sker med svensk flagga – inte andra nationers.

Sölvesborgsbeslutet, som fattats av bland annat Moderaterna, kan dock lyftas upp på riksnivå. Blekinges Pridegeneral – tillika moderat – Sophia Ahlin reagerar starkt och säger till SVT Nyheter Blekinge att hon ska ta upp frågan med Moderaterna centralt.

Hissats sedan 2013

– Det är beslut som går helt emot det som Moderaterna står för i fråga om alla människors lika värde. Beslutet grundar sig ju inte på att skapa ordning och reda i den lokala flaggpolicyn. Utgångspunkten tycks i stället vara att stoppa Pride, säger hon till SVT.

Kommunen har sedan 2013 – under socialdemokraten Heléne Björklunds tid som kommunalråd – hissat Prideflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm. Men nu är det slut med det.

Regnbågsflaggor. Arkivbild.
Regnbågsflaggor. Arkivbild.

”Traditionen viktig”

Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg.
Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg.

Flagghissningen var nämligen ett sätt att gå utanför gällande regelverk och urholka traditionen, anser Louise Erixon (SD).

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Prideflaggan, som signalerar mångfald, lanserades under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE