Massi Fritz: ”En chock för min klient”

Vill att förundersökningen mot Julian Assange återupptas

Julian Assange har gripits och sitter i den brittiska polisens förvar.

I en kommentar på Twitter skriver kvinnan som anklagat 47-åringen för sexbrott att hon hoppas att han inte kommer att utlämnas till USA:

”Det här handlar bara om hans dåliga beteende gentemot mig och andra kvinnor och att han vägrar att ta ansvar”.

Den svenska förundersökningen mot Julian Assange gällande våldtäkt lades ned 2017. Skälet var att åklagaren inte ansåg att det fanns anledning att tro att han skulle överlämnas till Sverige inom skälig tid.

Efter att Assange gripits i London hoppas målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz att han kommer att utlämnas till Sverige.

”Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt”, skriver hon i en kommentar till TT.

Åklagaren: ”Nytt för oss också”

Det finns inget formellt hinder mot att öppna våldtäktsutredningen på nytt. I ett pressmeddelande uppger chefsåklagaren Ingrid Isgren att brottsmisstankarna preskriberas först i augusti 2020.

– Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen.

”Handlar om hans beteende”

Efter Sverigebesöket 2010 anmälde ytterligare en kvinna Julian Assange för sexuellt ofredande och sexuellt tvång. Båda de brotten är preskriberade.

I samband med gripandet kommenterade kvinnan händelseutvecklingen på Twitter.

”Efter tio år är jag nu redo att göra ett uttalande”, skriver hon, och fortsätter:

”Jag skulle bli väldigt förvånad och ledsen om Julian skulle utlämnas till USA. För mig har det här aldrig handlat om någonting annat än hans dåliga beteende mot mig och andra kvinnor, och hans vägran att ta ansvar. Det är synd att mitt fall aldrig kunde bli ordentligt utrett, men det har redan avslutats”.

Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz.
Publisert:

LÄS VIDARE