Utnyttjade coronapandemin – vid åldringsbrott

Kvinnan blev bestulen på både smycken och kontanter.
Kvinnan blev bestulen på både smycken och kontanter.

Coronautbrottet tycks nu ha börjat utnyttjas av de kriminella.

När en äldre dam fick besök av en kvinna med matkasse och munskydd stals nämligen smycken och kontanter.

– Så vitt jag vet är det den första vi sett i Malmö, säger Nils Norling, polisens presskommunikatör.

Utbrottet av covid-19 har fått många frivilliga att hjälpa personer som befinner sig i riskgrupper med att till exempelvis handla mat. Det är någonting som brottslingar i Malmö nu sett till att utnyttja.

Vid 14-tiden på måndagseftermiddagen utsattes en kvinna på Limhamn för ett åldringsbrott, vilket Sydsvenskan var först med att berätta. Kvinnan, som är i 90-årsåldern, öppnade sin ytterdörr när det knackade. Där utanför stod en yngre kvinna iförd både munskydd och skyddshandskar.

– Hon säger att hon kommer och ska lämna mat men målsägande vet med sig att hon inte beställt mat, säger Nils Norling, presskommunikatör vid Malmöpolisen.

Den yngre kvinnan var dock påstridig och lyckades bli insläppt i lägenheten.

”Lämnade omedelbart”

Hon tog därefter med sig den äldre damen in i köket och bad henne sätta sig ner. Kvinnan började därefter att packa upp matvaror hon hade med sig och berättade att hennes mamma är sjuk i covid-19 och att en anhörig avlidit i sjukdomen.

Samtidigt hörde den äldre kvinnan hur hennes ytterdörr öppnades och stängdes igen.

– Kvinnan som var på besök fick då väldigt bråttom och packar ner alla varor igen. Hon frågade om målsägande heter det här och när hon sa nej packade hon ihop sina saker och lämnade omedelbart lägenheten, säger Nils Norling.

Damen har anmält att smycken och kontanter stulits. Högst troligt gav sig en medbrottsling till den yngre kvinnan in i lägenheten och stal värdesakerna medan hon själv uppehåll den målsägande.

Troligen först i Malmö

– Det är tydligt för oss att man har använt sig av ett ganska vanligt sätt att genomföra åldringsbrott på, även om moduset är nytt.

Vid åldringsbrott brukar kriminella ta fasta på något som ligger i tiden. Att utnyttja coronasituationen är däremot en ny företeelse.

– Så vitt jag vet är det den första vi sett i Malmö.

Malmöbor uppmanas nu att berätta för sina äldre släktingar om det nya tillvägagångssättet samt att de inte ska släppa in människor som de känner eller har stämt träff med.

Publisert:

LÄS VIDARE