Coronapandemin

Anders Tegnell tror på minskad spridning till sommaren

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Fem nya dödsfall i covid-19 rapporterades i dag.

Anders Tegnell säger sig se en avtagande trend – och att spridningen avtar till sommaren.

– Det blir varmare vilket gör att man är mer ute i omgivningar där viruset trivs sämre och sprids sämre, säger Anders Tegnell till TT.

Det finns en eftersläpning i rapporteringen av dödsfall i covid-19, är ett budskap som Folkhälsomyndigheten upprepat.

Så även på söndagen. Fem nya dödsfall rapporterades vid den dagliga uppdateringen klockan 14.

– Det här visar bara vad vi hela tiden sagt, att de dagliga siffrorna är meningslösa. Man måste titta längre tillbaka i tiden för att få en känsla av hur dödssiffrorna egentligen yttrar sig, säger Anders Tegnell till TV4 Nyheterna.

Spridningen minskar

Statsepidemiologen uppgav att medelvärdet över dödsfall är 70–75 per dag, men ”har visat en väldigt tydlig avtagande trend” under de senaste två veckorna.

I Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport visar nästan samtliga övervakningssystem över spridningen i Sverige på en minskning. Även antalet personer som läggs in för intensivvård uppges minska. Däremot görs inga uppskattningar på trenden av antalet döda i covid-19.

Anders Tegnell säger att det har varit en väldigt tydlig avtagande trend de senaste veckorna.

Till TT säger Anders Tegnell att de generellt positiva beskeden ökar sannolikheten för att spridningen av viruset avtar till sommaren.

– Det är vår bedömning att det kommer att vara så. Våra modeller ser ut på det viset, immuniteten verkar öka snabbt i stora delar av befolkningen och det blir varmare vilket gör att man är mer ute i omgivningar där viruset trivs sämre och sprids sämre, säger Anders Tegnell.

En matematisk modell av Tom Britton, professor vid Stockholms universitet, har visat att Stockholm skulle kunna uppnå flockimmunitet i mitten av juni. Anders Tegnell frågades i TV4 när flockimmunitet kan få praktisk betydelse.

– Praktisk betydelse har immuniteten redan nu. Det är den som hjälper att hålla nere på de här nivåerna. Det är en jätteviktig faktor i allt ihop. Jag är ju lite osäker på att vi någonsin kommer få en flockimmunitet som kommer helt stanna den här sjukdomen, däremot en immunitet som kommer göra att spridningen är liten så småningom, säger Anders Tegnell till TV4.

Bildts utspel

Tidigare statsminister Carl Bildt sa i dag i Svenska Dagbladet att det inte är läge att ”sätta sig på några högra hästar”. Själv hade han sagt åt Anders Tegnell att inte fälla kommentarer om andra länders smittohantering, i fall Bildt var statsminister i dag.

Anders Tegnell ville inte kommentera Bildts utspel.

– Jag har inga kommentarer. Det är en politisk kommentar som politikerna får hantera, säger Anders Tegnell i TV4.

Tillfälliga intensivvårdsplatser på Karolinska sjukhuset.

ANNONS

Skicka ett blombud och överraska någon med lite kärlek och omtanke: Beställ vacker bukett här för trygg leverans hem till dörren.

Extern länk från Euroflorist

Läs mer

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Coronaviruset

Carl Bildt