Coronapandemin

Ny studie: Bakslag för medicin mot corona

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Läkemedlet remdesivir fungerar inte mot covid-19, enligt en studie i Kina.

Slutsatserna låg uppe på WHO:s hemsida under torsdagen – men avpublicerades direkt.

Tillverkaren Gileads aktie rasade efter beskedet.

Det finns inget vaccin och inget botemedel. Därför är förhoppningarna stora på de försök som görs med experimentella läkemedel mot covid-19. Remdesivir, en misslyckad ebolamedicin, används i flera försök runt om i världen och i februari pekade WHO ut preparatet som ”lovande”.

Förra veckan läcktes uppgifter från en studie i Chicago där 113 svårt sjuka patienter hade behandlats med medicinen. Nästan alla kunde skrivas ut efter mindre än en vecka, uppgav tidningen Statnews som sett en videokonferens där de preliminära resultaten presenterades.

Beskedet fick börserna att ta ett glädjeskutt och tillverkaren Gileads aktiekurs sköt i höjden.

Nu upprepar sig historien – fast omvänt.

Kina-studie om remdesivir

På torsdagen publicerade Statnews en ny artikel om att slutsatser från en oavslutad studie i Kina publicerats av WHO. I undersökningen hade remdesivir testats på 237 patienter och enligt rapportförfattarna hade läkemedlet ingen effekt varken på tillfrisknande eller överlevnad.

158 av patienterna behandlades med remdesivir och 79 personer fick placebo. I den första gruppen hade 13,8 procent av patienterna dött efter en månad, jämfört med 12,8 procent i kontrollgruppen.

Enligt en studie i Kina fungerar inte den misslyckade ebolamedicinen remdesivir mot covid-19.

Mycket är dock osäkert kring den kinesiska studien. Den avslutades i förtid vilket kan ha påverkat resultatet. Dessutom var det bara en ofullständig sammanfattning som WHO la ut på torsdagen – innan den avpublicerades några timmar senare.

– WHO fick ett utkast av författarna och det publicerades oavsiktligt på hemsidan. Det togs ner igen så snart misstaget upptäcktes. Manuset genomgår referentgranskning och vi avvaktar en slutlig version innan WHO lämnar några kommentarer, säger WHO:s talesperson Tarik Jasarevic enligt Statnews.

Gilead: ”Olämpliga beskrivningar”

Gileads talesperson Amy Flood säger till tidningen att ”publiceringen inkluderar olämpliga beskrivningar av studien”. Hon uppger att den stoppades i förtid på grund av bristande patientunderlag och därför inte kan leda till ”statistiskt meningsfulla slutsatser”.

Däremot säger Amy Flood att ”trender i datan tyder på en potentiell framgång för remdesivir, särskilt bland patienter som behandlades tidigt i sjukdomsförloppet”.

Kina-studien fick Gileads aktie att backa drygt fyra procent på torsdagen. Sista ordet om remdesivir lär dock inte vara sagt i och med detta. Inga officiella resultat från de pågående försöken har ännu offentligtgjorts av tillverkaren.

Andrew Hill, utomstående forskare vid universitetet i Liverpool, ser dock undersökningen som ett dråpslag.

– Om det inte syns någon framgång för remdesivir i en studie av den här storleken tyder det på att den övergripande effekten bland patienter med svår infektion sannolikt kommer att vara liten i Gileads större undersökning, säger han till Statnews.

I Sverige har remdesivir beviljats en så kallad beredskapslicens och flera försöksstudier där patienter behandlas med läkemedlet pågår just nu på svenska sjukhus.

 


PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Den svenska beredskapen har monterats ned rejält de senaste åren. Skälet är att vi inte känt oss hotade av en främmande makt. Därför har vi inte längre stora lager av till exempel skyddsutrustning och mediciner. Så hur ser beredskapen ut i landet och hur beredda var vi på den kris som vi nu går igenom? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Lovande signaler om ebolamedicin mot covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

WHO

Läkemedel

Coronaviruset

Gilead Sciences

Medicin

Kina