CNN

CNN gjorde rent hus i tv-världen

Kanalen som revolutionerade en hel bransch fyller 40 – mitt under kravallerna

Av: 

Christina Nordh

UNDER ATTACK Nyhetskanalen CNN:s huvudkontor i Atlanta, Georgia, i fredags efter att demonstranter protesterat mot polisvåldet när George Floyd kvävdes till döds i Minneapolis.
UNDER ATTACK Nyhetskanalen CNN:s huvudkontor i Atlanta, Georgia, i fredags efter att demonstranter protesterat mot polisvåldet när George Floyd kvävdes till döds i Minneapolis.

NYHETER

Jessica McClure, 18 månader, föll ned i en djup brunn i Texas, USA.

Miljoner tv-tittare följde räddningsarbetet i direktsändning.

CNN revolutionerade tv-tittandet – i dag fyller nyhetskanalen 40.

För de flesta svenskar är Ted Turner mest känd som Hollywoodstjärnan Jane Fondas före detta make. Men han är den som, tillsammans med tv-journalisten Reese Schonfeld, såg till att vi i dag kan se nyheter dygnet runt.

De startade CNN, Cable News Network, som en ren nyhetskanal, den första i sitt slag i världen. Kanalen har sitt huvudkontor i Turners hemstad Atlanta, Georgia i USA, och är en del av Turner Broadcasting System som ingår i Time Warner.

Grundplåten till CNN kom genom ett arv. När Ted Turners pappa tog sitt liv ärvde Ted hans företag Turner outdoor advertising, reklam på jättetavlor. Då, 1963, var det värt en miljon dollar.

– Det var tufft att finansiera CNN, men jag gjorde det utan att be myndigheterna om ett öre, sa Ted Turner i en CNN-intervju.

Ted Turner på CNN:s kontor 1982.

Kanalen tog sina avgörande steg mot succé den 28 januari 1986. Då livesände CNN uppskjutningen av rymdfärjan Challenger. Med hjälp av Nasa-tv gick sändningen ut i skolor över hela USA.

Efter bara 73 sekunder var det över. Hundratusentals skolbarn fick se färjan explodera. Sju astronauter, inklusive läraren Christa McAuliffe, 37, dog i rymdkatastrofen.

Men det var året efter som tittarna tog CNN till sina hjärtan.

Den 14 oktober 1987 föll 18 månader gamla Jessica McClure ner i en nästan sju meter djup brunn i Midland i västra Texas. Hon döptes genast om till ”’Baby Jessica".

Baby Jessica räddas i direktsändning 1987.

Brunnen var för smal för att en vuxen person skulle kunna ta sig ner till flickan. Man kallade därför in oljeborrare, men berget runt brunnen var för hårt för borren. Först när en gruvingenjör anlänt kunde man borra ett schakt med ny utrustning. Det tog sex timmar.

Miljoner tittare, i USA såväl som i resten av världen, satt som fastklistrade framför tv-apparaterna och följde räddningsarbetarnas kamp mot klockan, minut för minut.

Nerifrån brunnen kunde räddningsarbetarna höra Jessica sjunga en sång från den tecknade filmen Nalle Puh.

45 timmar efter att Jessica försvann var schakt och tunnel klara. Sjukvårdaren Robert O’Donnell tog sig in i tunneln och lyckades till slut få loss Jessica. Då hade hon varit fånge i brunnen under 56 timmar.

I dag är Jessica 34 år och bor kvar i Midland. Tre kilometer från hennes hem finns brunnen där hon var fången. Hon lystrar fortfarande när hon hör någon ropa ”Baby Jessica”.

Rymdfärjan challenger exploderar strax efter start 1986.

Det riktigt stora internationella genombrottet kom under Gulfkriget 1991. De som tittade då kunde se raketattackerna flimra som gröna prickar på den nattsvarta himlen, timme efter timme. För första gången kunde tittarna se krig i realtid.

Klockan 08.48 den 11 september 2001 bröts ett reklaminslag och CNN:s nyhetsankare Carol Lin meddelade:

”Det här kom just in. Ni tittar uppenbarligen på ett oroande live-inslag. Det är World trade center och vi har obekräftade uppgifter nu på morgonen om att ett plan har kraschat in i ett av World trade centers torn.”

Drygt tio minuter senare drog konkurrenterna igång sina sändningar om terrorattackerna.


Sagt om CNN

Ted Turner 2013.
”Jag växte upp med tidningar, jag älskar tidningar, jag älskar nyhetsarbetet. Jag startade CNN, jag är journalist och stolt över det.”
Ted Turner
Larry King.
”Folk skulle kunna betala för att få jobba på CNN.”
Larry King
Anderson Cooper.
”När något stort händer, vänder sig folk till CNN. Inte bara för att de vet att det kommer att finnas folk som rapporterar från händelsen, utan för att de vet att vi kommer att bevaka det på ett sätt som inte är partiskt, varken vänster eller höger.”
Anderson Cooper
Tv-ankaret Christiane Amanpour.
”Vi är hänförda och vi är privilegierade att vara en del av en revolution, för missta er inte, Ted Turner förändrade världen med CNN.”
Christiane Amanpour

CNN:s olika kanaler i dag

CNN/US – amerikanska huvudkanalen. Kan ses i Nord- och Sydamerika.

CNN HD – HD-version av CNN/U.S. Kan ses i Nord- och Sydamerika.

HLN – CNN:s andra amerikanska kanal med sändningar från Atlanta och New York. Kan ses i Nord- och Sydamerika samt Asien.

CNN International – CNN-kanalen som visas utanför USA, däribland i Sverige.

CNN en Español – spanskspråkig kanal med egen redaktion som visas i Nord- och Sydamerika.

CNN Pipeline – dygnet runt-service på nätet som även visar mycket från CNN International.

CNN+ – lokal version för Spanien, lanserad 1999 i samarbete med Sogecable.

CNN Turk – sänder på turkiska från Turkiet.

CNN-IBN – indisk version av CNN som sänder på engelska från Bombay.

Källa: Wikipedia

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera


Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

CNN

Ted Turner

Nasa

Challenger (rymdfärjan)

Jessica McClure

9/11

Irak