Testning erbjuds alla danskar – hårt tryck

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hittills har lite mer än 400 000 personer i Danmark blivit testade och fått tillbaka ett provsvar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hittills har lite mer än 400 000 personer i Danmark blivit testade och fått tillbaka ett provsvar. Arkivbild.

Till skillnad från i Sverige krävs ingen läkarbedömning för att få göra ett coronatest i Danmark. Med start den här veckan kan vuxna danskar själva beställa tid för testning.

Möjligheten kommer att öppnas etappvis med en åldersgrupp i taget. Under måndagen blev det möjligt för unga mellan 18 och 25 år att boka in sig för testning i något av de vita provtagningstält som finns i 16 danska städer.

Responsen blev stor – 4 500 bokade in sig redan första dagen. Totalt stod under måndagen 25 000 personer i kö till testningen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau, men alla fick alltså inte möjlighet att boka tid direkt.

Målet är att kunna testa 50 000 personer i veckan i de vita tälten. Därutöver ska testkapaciteten räcka till andra utvalda grupper, bland annat personer som har symptom som tyder på coronavirus, sjukvårdspersonal och personer som varit i nära kontakt med någon som visat sig vara smittad.

Hittills har lite mer än 400 000 personer i Danmark blivit testade och fått tillbaka ett provsvar. I Sverige har enligt Folkhälsomyndigheten 209 000 individers prover analyserats.

I Danmark har cirka 11 000 registrerats som smittade. I Sverige har cirka 30 000 personer bekräftats smittade.

Publicerad:

LÄS VIDARE